Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Sinds mrt 2020 wonen wij in een volledig nieuw appartementencomplex. De balkons van ons en onze buren grenzen pal aan elkaar met alleen maar en glazen scheidingswand bestaande uit 1 hoog en 1 laag scherm. Dit geeft 0,0 privacy. Afgelopen weekend hebben wij onze buren het plaatsen van een privacy scherm op ons balkon voorgelegd en aangegeven dat wij de behoefte hebben aan meer privacy. In deze mail gaven wij de opties tot het plaatsen van 2 hoge schermen (dan praten we wel over een blijvende oplossing) ipv een hoog en een laag scherm (huidige situatie) of het plaatsen van een uitrolscherm welke wij kunnen gebruiken als wij behoefte hebben aan meer privacy (hier praten we over een tijdelijke oplossing omdat wij het scherm niet zullen sluiten als wij er niet zijn, dit heeft onze voorkeur boven de andere opties). Ook hebben wij nog aangegeven dat het plaatsen van een plantenrek met klimop voor ons ook nog bespreekbaar is als zij dit liever willen. (foto 1, uitrolscherm.

Het antwoord van de buren is dat er niets mag, zij willen zich niet opgesloten voelen. Wat wij bijzonder vinden omdat wij maar 1 zijde willen sluiten en zij zeggenschap hebben over nog 2 zijden van hun balkon. Het is toch vreemd dat zij 2 kanten van hun balkon vol zetten met planten en tierelantijnen en zij ons verbieden de derde zijde eventueel tijdelijk te sluiten als wij daar behoefte aan hebben?

Ondertussen is de situatie ontstaan dat onze buren bepalen hoe wij ons balkon moeten gebruiken:

- wij mogen hier geen kleedje uitklappen, moet ik van de buren aan de achterzijde doen

- wij mogen geen laag bamboescherm aan de voorzijde plaatsen en dus zitten wij vol in het zicht

- wij mogen ons wasrek niet plaatsen waar wij dat zouden willen (nu staat het wasrek voor onze schuifpui wat onze doorgang belemmert)

- wij mogen geen extra privacy scherm plaatsen waardoor zij altijd kunnen zien wat er op ons balkon gebeurt en zij altijd bij ons in het appartement kunnen kijken

Wij zijn benieuwd wat onze rechten zijn?

Het kan toch niet zo zijn dat onze buren er voor zorgen dat wij de helft van ons toch al kleine balkon niet kunnen gebruiken omdat zij vrij zicht over ons balkon willen hebben?

Op deze manier wordt ons het woonplezier van ons balkon volledig ontnomen.

Als onze buren of hun visite bij het lage scherm gaan zitten, gaan wij ons balkon niet eens op en doen de schuifpui niet eens open omdat er dan niet eens 1,5 mtr afstand zit tussen hen en onze zitplaatsen. Voor je gevoel heb je elke dag je buren op visite omdat je verplicht wordt elkaar te zien. Wil je dat niet dan moet je achter je scherm van 1,34 mtr breed blijven zitten. Ik kan je vertellen dat je niet eens van je stoel op kunt staan zonder in hun beeld te komen.

Wij zitten in een impasse en horen graag of jullie een oplossing zien?

Zijn dit huur of koopwoningen? De VvE regels behandelen deze situaties soms, wat wel en niet mag ter afscheiding van een balkon en hoe eigenaren ( dus ook hun huurders ) hiermee samen om moeten gaan. Er bestaat niet zoiets als recht op blijvend uitzicht.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het betreft koop appartementen. Ik zou u graag het huishoudelijke reglement mailen zodat u mij uitleg kunt geven over wel of geen uitzicht en wel of geen recht op privacy maar daar heb ik uw mailadres voor nodig. Met vr groet,


Daartoe kunt u rechtstreeks met mij contact opnemen via de direct contact knop, daarna de bijlagen sturen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag