Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Geachte heer/mevrouw, Mijn naam is Hans Huis in 't Veld en mijn vrouw en ik gaan scheiden. Wij zijn op huwelijksvoorwaarden getrouwd. Er is geen ander en er is (nog) geen ruzie, we zijn helaas uit elkaar gegroeid. Wat is een logisch eerste stap om te ondernemen? Voor mezelf heb ik een goed overzicht van de aspecten die spelen. Een schuldbekentenis die speelt, bijdrage hypotheekaflossing, bank- en beleggingssaldo, waarde van elektrische fiets, motor en auto. Afgeschreven inboedel. Toegezegde bijdrage en reservering voor studiekosten kinderen. Onze 2 kinderen zijn inmiddels meerderjarig en blijven bij mij wonen. Heb ik dan recht op alimentatie omdat ik extra onkosten maak voor onze gezamenlijke kinderen? Onze inkomsten zijn gelijk. Zij heeft een parttime baan en ik een even hoge WW uitkering.Kan ik gewoon het overzicht haar doen toekomen om samen eerst een praatstuk te hebben? Zonder dat ik dingen onherroepelijk maak? Graag een reactie. Bedankt en met vriendelijke groet, Hans.

Geachte heer,

Uw kinderen zijn meerderjarig . Dat betekent dat uw kinderen met ieder van u kunnen overleggen of en zo ja hoe hoog een bijdrage moet zijn in de vorm van kinderalimentatie. Daartoe kan gelden een overzicht van hun inkomsten en uitgaven .

U als ouder heeft geen recht op kinderalimentatie van de andere ouder.

Wellicht is er een verrekenbeding opgenomen in de akte huwelijkse voorwaarden. Dat moet ook besproken worden hoe dat af te handelen .

Ook zal er een lijst gemaakt moeten worden van de zaken (bezittingen en schulden) die wel gemeenschappelijk zijn .

Vervolgens kan een echtscheidingsconvenant worden opgemaakt en als er geen twistpunten zijn kan een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding worden ingediend.
Desgewenst kan ik u van dienst zijn.
Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust .

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Als het gaat om het voornemen om te scheiden, is eigenlijk altijd de woonsituatie prioriteit. Als de woning wordt verkocht, kunt u deze nu al te koop zetten. Als een van beiden de woning wil overnemen, moet u afspreken wat het waard is en op basis van de huwelijkse voorwaarden de overwaarde delen met diegene die de woning verlaat.

U geeft aan dat u een vergelijkbaar inkomen heeft, dus is partneralimentatie mogelijk niet aan de orde.

Uw vrouw zal mogelijk wel een bijdrage moeten doen aan de studerende kinderen. Dit moet u met zijn vieren afspreken, op basis van het inkomen en uitgaven van u beiden voor uzelf en de kinderen.

Ons kantoor kan u hierbij begeleiden, waarbij ik opmerk dat alle concept-stukken slechts praatstukken zijn, zolang de echtscheiding nog niet definitief is.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag