Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedemorgen,
Ik heb een misschien wat "domme" vraag aan u.
Ik heb laatst een boek gekocht voor mijn kleindochter en daarbij het figuur van het boek er zelf erbij gehaakt voor haar. Nu mijn vraag, ik wou dit poppetje op facebook tonen. Alleen maar mijn eigen gehaakte foto en geen patroon om dit te maken. Nu krijg ik te horen dat dat niet mag en dat ik daar strafrechtelijk voor vervolgd kan worden. Ik zet toch alleen van mijn eigen creatie een foto op facebook? Net zoals ik zoveel figuren en poppen plaats? Of gaat auteursrecht zover ?
Ikzelf kan daar niks over vinden of snap het misschien niet goed wat ik lees.
Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Auteursrecht gaat zover inderdaad. U voegt ook niets origineels toe waardoor er sprake is van nieuw werk, ook heeft u geen reden tot publicatie ( dat kan bijvoorbeeld parodie zijn of een journalistiek argument zijn )

Beoordeel dit antwoord:

Ik begrijp dat het gaat om een boek met haakpatronen. Hoewel het antwoord van bovengenoemde collega wellicht formeel juist is, is het uitgeven van een boek met patronen natuurlijk een uitnodiging om voor je kleindochter poppetjes te maken op basis van dat patroon. Ik kan mij voorstellen dat een rechter het uitgeven van zo'n patronenboek vervolgens ook ziet als een open uitnodiging om trots foto's te maken van je harde werk en die op facebook te zetten. Oftewel: een stilzwijgende licentie. Zelfs als dat allemaal anders zou zijn: ik zie alleen strafrechtelijke veroordelingen voorbij komen van mensen die van inbreuk hun beroep maken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag