Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goededag,

Wij wonen al een aantal jaren met 4 vrouwen in een studentenhuis (twee wonen hier al 5 jaar en de overige twee respectievelijk 3 en 2 jaar) op een eerste verdieping. We delen de douche, toilet, keuken en een leegstaande kamer die wordt gebruikt als was/drooghok i.v.m. gebrek aan ruimte (er is geen woonkamer/balkon/tuin). Wanneer een huurder vertrok mochten bewoners de nieuwe huurder kiezen onder de voorwaarden van de huisbaas dat het een Nederlandse vrouwelijke student (geen international/exchange) moest zijn. Begin augustus 2020 kregen wij een nieuwe huisbaas (het plan was dat de overdracht vanaf oktober 2020 zou zijn, en als huurders werden wij pas begin augustus op de hoogte dat de overdracht begin augustus zou zijn i.p.v. oktober).

De nieuwe huisbaas en zijn compagnon lieten meet weten renovatieplannen te hebben die op 7 september al zouden beginnen. Hier zijn wij niet mee akkoord gegaan vanwege o.a. een te korte tijd van tijdelijk onderkomen en een voor ons -niet te betalen- verdubbeling van de huur (zonder huursubsidie mogelijkheden) bij terugkomst. Wij hebben daarbij hen meerdere malen verwezen naar onze rechten als huurders.

Doordat de renovatie dus niet doorgaat willen zij de leegstaande 5e kamer verhuren (de eerder benoemde waskamer). Hoewel wij de verhuur van deze kamer in alle waarschijnlijkheid niet kunnen tegenhouden zijn wij benieuwd of wij inspraak hebben op de nieuwe huurder, gezien voorgaande jaren met de vorige huisbaas. Het coöperatiebeding is echter niet opgenomen in onze huurovereenkomsten, maar kan dit mogelijk wel blijken uit de bestendige gebruikelijke gedragslijn?

We hebben bij de verhuurder en zijn compagnon aangegeven dat de blijvende bewoners in alle voorgaande jaren de nieuwe huurders mochten kiezen en kregen vervolgens het antwoord dat onder het mom van “extra hoge kosten doordat de renovatieplannen niet geaccepteerd zijn” er nu mogelijk een oudere niet-Nederlands sprekende man in de lege kamer komt. Hier voelen wij ons als 20-jarige meiden, zacht gezegd, niet helemaal veilig bij. Een gemengd huis met een mannelijke mede-student rond onze leeftijd vinden wij nog te behappen als studentenhuis zijnde. Kunnen wij tegen gaan of een beroep op doen dat er geen oudere niet-Nederlands sprekende man in de lege kamer komt?

Indien het cooptatierecht niet is opgenomen in de huurovereenkomst zal gekeken moeten worden naar de bestendige gedragslijn van de verhuurder. In de rechtspraak is bepaald dat deze gedragslijn ondubbelzinnig moet zijn verklaard(mondeling of schriftelijk). Aldus indien de verhuurder uitdrukkelijk blijk heeft gegeven dat u de nieuwe huurder kunt kiezen, dan zal de verhuurder zich daaraan moeten houden. Bij een nieuwe eigenaar/verhuurder zal dit lastig zijn en zal hij deze gedragslijn moeten accepteren. Overigens geldt dit cooptatierecht voornamelijk bij een vertrekkende huurder.

Een ander probleem dat zich nu voordoet is dat het washok verhuurd gaat worden terwijl dit volgens de huurovereenkomst bij de huur gezien moet worden. Hier moet zorgvuldig naar worden gekeken.

Voor verdere hulp kunt u desgewenst direct contact met mij opnemen. Klikt u op de link naast dit antwoord.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag