Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Beste,

Ik zit in een situatie waar ik een aantal vragen over heb. Afgelopen februari zijn mijn ex en ik uit elkaar gegaan. Wij hadden/hebben geen samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap. Helaas zijn wij nog wel samen eigenaar van een nieuwbouwwoning (50/50). Deze woning zal binnen 2 weken opgeleverd worden en mijn ex wil erin gaan wonen. Ik ben het hier niet mee eens want de woning staat al 2 maanden te koop en dit zal de verkoop niet bevorderen omdat hij dan de woning moet gaan aanpassen (De woning wordt “kaal” opgeleverd, dus zonder vloer en schilderwerk). Daarbij heeft hij geen inkomsten op dit moment omdat hij heeft besloten te gaan studeren vanaf september en daarom wil hij er gaan wonen, zodat hij geen dubbele lasten heeft. Ook heeft hij al 2 keer gedreigd met het vertragen van de verkoop/oplevering. Hierdoor heb ik niet het vertrouwen, dat zonder afspraken, als hij eenmaal in de woning zit, er ook weer uit gaat. Daarom wil ik een gebruiksvergoeding vragen/eisen. Ik heb dit met mijn ex besproken maar hij geeft aan mij niks te gaan betalen. Ik draag zelf al vanaf februari dubbele lasten voor de huur van mijn appartement en de hypotheeklasten en hij niet. Ik vind het dus ook onterecht als hij dan “gratis” in het huis gaat trekken. Is er een manier waarop ik hem tegen kan houden? Zo niet, hoe kan ik ervoor zorgen dat hij mij een gebruikersvergoeding betaald? En wanneer kan ik hier stappen in ondernemen? (het liefst voordat hij erin trekt!)

Zoals eerder aangegeven staat de woning nu ruim 2 maanden te koop en er is tot nu toe vrij weinig belangstelling geweest. De mensen die zijn komen kijken vonden het uiteindelijk te duur waardoor ik denk dat het onvermijdelijk is om binnenkort te gaan zakken met de vraagprijs. Mijn ex blijft er echter heel stellig in dat hij de huidige vraagprijs aan wil houden. Hoe kan ik ervoor zorgen dat de vraagprijs toch naar beneden wordt bijgesteld tot een realistischer bedrag?

En als laatste vroeg ik me af of hij kan bepalen wanneer de overdacht van de woning plaats vindt. Ik wil zsm van de woning af, maar omdat hij er wil gaan wonen wil hij het huis wel alvast verkopen (mits de vraagprijs wordt geboden) maar de overdracht pas over een bijv. een half jaar te laten plaatsvinden. Kan hij zomaar de overdracht verplaatsen naar een later moment als ik het daar niet mee eens ben?

Alvast bedankt!

Die gebruiksvergoeding stelt tegenwoordig niet veel meer voor maar nu er geen samenlevingsovereenkomst is regelt de wet en rechtspraak toestand einde samenleving, en ook wie er komt te wonen in een gezamenlijk bewoonde woning , woonrecht bij huur of koop woning. Indien koopwoning hoeft u niet te dulden dat hij er in dit specifieke geval gaat wonen , zeker niet onbeperkt. U moet samen regelen taxatie , en een makelaar aanwijzen hiervoor. Het is mogelijk dat de man de woning geheel op zijn naam kan zetten en u uitkoopt, hij moet hier wel wat tijd voor krijgen om dat na te gaan / te laten onderzoeken. U moet een tijdpad afspreken waarin hij financieringsvoorstellen kan laten zien.

Kortom u hoeft niet te dulden dat hij daar gaat wonen , zeker niet onbeperkt ( meestal is het 6 maanden ) U hoeft niet te dulden dat de woning te duur wordt aangeboden , de kantonrechter of anders de overeengekomen wijze in de samenlevingsovereenkomst ( arbiter ?) kunnen een eindoordeel geven over conflicten kosten van een huis. verdeling vermogen en woonrechten einde samenleving. In beginsel zijn allebei de eigenaren verplicht de helft bij te dragen in de lasten van een huis. U heeft dus ook al een vordering op hem.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag