Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Vorig jaar ben ik van baan gewisseld. Ik verliet mijn oude werkgever waar ik 12 jaar gewerkt had omdat ik een baan aangeboden kreeg die heel erg paste bij het carrièrepad dat ik voor ogen had.
De sollicitatieprocedure was lang en omslachtig maar na 4 gesprekken en een presentatie van mijn zijde werd de arbeidsovereenkomst met mij aangegaan.
Ik ging aan de slag als Senior International Account Manager. Een functie waarbij ik als zelfstandig opererende salesman de internationale verkoop voor mijn rekening zou gaan nemen. Echter, vanaf dag één werd duidelijk dat het midden management andere plannen had en begon de tegenwerking. Mijn visitekaartjes werden direct na levering weggenomen en vervangen met een kaartje met daarop een lagere functie.
Toen ik de directie hiernaar vroeg kreeg ik te horen dat ik dat "maar even moest laten" het " zou wel goed komen" en "ze moest er even aan wennen dat ze niet mijn leidinggevende was".
Na een maand zonder gedegen inwerking en met een heel bijzondere verstandhouding kreeg ik te horen dat men "erg tevreden" over mij was in mijn proeftijd gesprek. Ik gaf aan zelf helemaal niet tevreden te zijn en het idee te hebben dat ik niet de functie bekleedde die mij was aangeboden en waarom ik mijn vorige langdurige dienstverband had opgegeven.
Er werd direct beterschap beloofd.
Dit bleke holle beloften.
De volgende elf maanden waren een proces waarin mijn functie steeds verder werd uitgehold en waarin geen van de beloften werden nagekomen.
Maandenlang probeerde ik om het werk te doen waarvoor ik binnengehaald was om steeds weer een aantal treden van dezelfde trap afgeduwd te worden.
Uiteindelijk werd ik na een jaar verteld dat mijn contract niet verlengd werd. In dit jaar heb ik nauwelijks (max. 5% van de tijd) het werk kunnen doen waarvoor ik bij het bedrijf ben gehaald.
Ik kreeg vervolgens te horen dat ik de derde persoon op rij was bij wie dit gebeurd was en heb ondertussen ook mijn voorganger gesproken die mij dit heeft kunnen bevestigen.
Ik voel me opgelicht, bedonderd en ik heb er buikpijn van dat een bedrijf mij heeft voorgelogen om een jaar lang mijn diensten te gebruiken voor werkzaamheden waarvoor ik niet aangenomen ben. Ik heb een mooie job opgezegd omdat ik een mooiere job ervoor terug zou krijgen maar ik heb het gevoel dat ik moedwillig ben voorgelogen door deze partij.
Heb ik gelijk en belangrijker kan ik hier iets aan doen? Het kan toch niet zo zijn dat een bedrijf willens en wetens dit soort praktijken bezigt en blijft bezigen?

Het is duidelijk dat uw werkgever zogezegd niet "straight" met u is omgegaan. Zij heeft zich niet gedragen zoals van een goed werkgever mag worden verwacht. Het is lastig om te zeggen of hier juridische actie tegen kan worden ondernomen. Een eventuele schadevergoeding is wellicht lastig te bereiken. De werkgever dient in elk geval tijdig, een maand voor afloop van de arbeidsovereenkomst, aan te zeggen dat niet wordt verlengd. Anders wordt zij de aanzegvergoeding verschuldigd. Als u wilt overleggen mag u gerust vrijblijvend bellen.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte heer,

U heeft zeker gelijk.

Gebroken belofte / afspraken niet nakomen kan zeker gevolgen hebben voor de werkgever.
Aan u is een functie aangeboden, waarvan blijkt dat u de daarbij behorende werkzaamheden niet of niet helemaal verricht en zelfs wordt uitgehold en beloften niet worden nagekomen.
Dit soort praktijken, en zeker als dit bestendige praktijk is van hen - zijn vaker voorgekomen en rechtbank oordelen het als onbillijk, waarvoor een vergoeding moet worden betaald.
Natuurlijk zijn de feiten en de omstandigheden van belang.

Desgewenst kunt u – zonder kosten – contact met mij opnemen voor een toelichting.

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag