Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Hallo,

Ik begrijp dat de overheid voornemens is per 1 januari 2021 de overdrachtsbelasting te verhogen naar 8 % bij aankoop van een tweede woning. Wij hebben voor dat dit bekend werd een stacaravan/chalet gekocht. De koopovereenkomst is getekend, maar transpoortdatum is 4 januari 2021. Valt aankoop van een stacaravan/chalet straks ook onder dit sterk verhoogde tarief? Tweede vraag is of voor ons zo ie zo nog het lage tarief geldt nu de koopovereenkomst al is getekend? Met dank voor uw aandacht,

Vriendelijke groet,

B.K.

Is dit niet roerend want dan is er geen overdracht belasting. Het chalet of de caravan is niet duurzaam verbonden met de grond ? Is dat wel zo dan geldt gewoon het tarief.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hoi Monique, dank voor je snelle antwoord. Volgens de koopovereenkomst is het een onroerende zaak en is er overdracht belasting verschuldigd. Begrijp ik uit je antwoord dat datum van passeren bij de notaris bepalend zal zijn en de enige oplossing om deze hoge kosten te voorkomen is om overdracht voor 31 december van dit jaar te laten plaatsvinden? Of wordt dit nog definitief uitgewerkt vanuit de politiek?

Dank voor je meedenken,

groet,BK


Weet u zeker dat het i.c een onroerende zaak is want het kan wel zo staan maar is dat ook zo ? Is de chalet duurzaam verbonden met de ondergrond , kan het zonder noemenswaardige kosten en schade weggenomen worden ?

Ik denk dat u dit bedoeld https://www.eigenhuis.nl/prinsjesdag#/ maar dan is een vereiste dat u de woning )2e) gaat verhuren commercieel. De plannen worden derde dinsdag september duidelijker. Daarna volgen nog kamer ronden dus wat hiervan overblijft??? In ieder geval zal een datum van inwerking treding niet in het verleden liggen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hoi Monique, zodra stacaravan verbonden is aan riool en aangesloten op nutsvoorziening is het een onroerend goed voor de wet. We gaan het ook verhuren, daarom de vrees voor niet ingecalculeerde hoge kosten nu we koopcontract al getekend hebben maar transport bij notaris op 04-01-`21 is. Ik begrijp uit je antwoord dat het niet met terugwerkende kracht wordt ingevoerd( als het door de kamer komt..). Mijn zorg was en is dat het per 1 januari aanstaande ingaat en wij dan alsnog 8% ipv 2% moeten betalen. Dank voor je meedenken!


Ja dan is er idd sprake van duurzame verbondenheid indien voldaan aan het vereiste van zichtbaar en kennelijk bedoeld om duurzaam op een plek te staan. Nog van belang als de caravan van voor 1992 is, dan geldt dat deze nu ook nog roerend is vanwege de toepassing van overgangsrecht.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag