Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Mijn buren hebben over de gehele lengte van hun achtertuin een pergola geplaatst van 2,30 meter hoog. Dit is veel hoger dan de schutting. Hier laten ze klimplanten over groeien (heesters). De pergola staat 30 cm van de erfafscheiding af. Mag dit? Of moet de pergola verder van de schutting af staan? Ze hebben niks met ons overlegd.

Dat is een goede vraag want voor struiken en heesters geldt een verboden zone van 50 centimeter maar voor bouwwerken in de achtertuin ligt het anders. De pergola dient vrijwel geheel om de heester te laten groeien? Ik kan me voorstellen dat in de rechtspraak handvatten te vinden zijn die antwoord geven op uw vraag. Ik kom er wellicht later op terug, neemt u anders even direct contact met mij op?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw reactie! De pergola dient idd geheel om de heester te laten groeien. Maar hoe weet ik nu zeker of dit wel of niet mag?


Heesters zijn toegestaan vanaf een halve meter van de erfgrens. Indien de heester niet hoger dan twee meter is, is hij toch toegestaan binnen de halve meter van de erfgrens. Hier is ook jurisprudentie over. Voorbeelden van uitspraken hierover: Rb Gelderland 17 juni 2015, ECLI:NL:RBGEL:2015:5264, r.o. 4.6 en Rb Gelderland 29 april 2020, ECLI:NL:RBGEL:2020:2385. U kunt meer uitspraken vinden op uitspraken.rechtspraak.nl.

Wel is het goed om te bedenken dat een heester door verjaring toch binnen de halve meter van de erfgrens rechtmatig kan blijven staan. Hou hier rekening mee.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag