Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Beste,

Ik ben getrouwd met een vrouw die als alleenstaande moeder een kind heeft geadopteerd uit Nigeria. We hadden al een relatie toen het grote nieuws kwam dat ze gematcht was en naar Nigeria mocht afreizen. Vanaf terugkomst in Nederland (2014) hebben we samen voor het kind gezorgd en woonden we als gezin ook op hetzelfde adres, en het kind ziet mij dan ook als haar vader (en ik haar als mijn dochter). Echter is er tot op heden nooit iets officieel vastgelegd dat ik haar stiefvader ben (wat ik zou kunnen worden aangezien ik meer dan 3 jaar voor haar heb gezorgd en we op hetzelfde adres wonen). Er is enkel ooit vastgelegd dat ik de voogdij zou krijgen indien er iets met mijn (ex)vrouw zou overkomen.

Nu hebben we in goed overleg besloten te gaan scheiden en blijft het kind ook bij mijn (ex)vrouw wonen.

We willen in een convenant vastleggen hoe de zorg voor het kind geregeld moet gaan worden, maar omdat ik dus officieel niks op papier heb staan rijzen er een aantal vragen:
- wat zijn mijn rechten en plichten tov het kind?
- heb ik (stilzwijgend) gezag verkregen omdat ik voldoe aan de eisen indien ik stiefvaderschap aangevraagd zou hebben? Of ligt toch het volledige gezag bij mijn (ex)vrouw.

Voorop gesteld dat de relatie tussen mij, vrouw en dochter goed is, maar ik wil toch het zekere voor het onzekere nemen voor het geval er in de toekomst discussie zou ontstaan mbt de omgangsregeling/opvoeding.

Bij voorbaat dank voor de juridische hulp!

Geachte heer,

Feit is dat u niet het juridisch ouderschap heeft. De wettelijke moeder is uw ex-vrouw. In het Burgerlijk Wetboek staat het wettelijke ouderschap centraal. Dat betekent - uw vraag beantwoordend - dat u geen rechten en/of plichten heeft met betrekking tot de dochter van uw ex.
Juridisch gezien bestaat er geen stilzwijgende verkrijging van gezag. Het volledige gezag komt toe aan uw de moeder.
Eventuele afspraken die al dan niet schriftelijk worden vastgelegd hebben derhalve alleen maar een morele verplichting. Het niet nakomen van die afspraken - dus als er discussie is - kan niet gerechtelijke worden gevorderd.

Het is wel mogelijk dat u gezag krijgt over de dochter. Dat kunt u samen met de moeder aanvragen bij de rechtbank.

Helaas kan ik u niet anders berichten.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag