Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Dochter van een familie is per 5 mei 2020 verhuisd van de Gemeente Tilburg naar de Gemeente IJsselstein en tevens ingeschreven. Zij huurt daar een kamer en heeft een huurcontract daarvoor laten opmaken. Ook doet zij maandelijks de betaling van de huur aan de verhuurder.
De Gemeente Tilburg wil nu de moeder van deze dochter een kostendelersnorm opleggen bij haar uitkering van de Participatie wet; zeg maar een bijstandsuitkering.
Dit alleen omdat zij een aantal koffers hebben zien staan, de vriezers vol zitten en omdat de dochter vaak bij haar moeder is om voor haar te zorgen omdat zij 2 weken op de IC heeft gelegen met Corona. Ook blijft zij wel eens slapen omdat zij mantelzorger is voor haar moeder.
Kan dit zomaar?

Geachte mevrouw,

Wanneer de gemeente bepaalt dat er sprake is van een gezamenlijke huishouding heeft dit gevolgen voor de vaststelling van het recht op bijstand.

De gemeente hoeft het bestaan van een gezamenlijke huishouding niet te bewijzen. Voldoende - helaas -is het wanneer de gemeente dit aannemelijk maakt op basis van objectieve feiten en omstandigheden. Het is natuurlijk belangrijk om langer stil te staan bij deze criteria, zodat duidelijk is in welke situatie er wel en in welke situatie er geen sprake is van een gezamenlijke huishouding.

Er is alleen sprake van een gezamenlijke huishouding wanneer twee personen hoofdverblijf in dezelfde woning hebben. Hierbij is niet van belang of de ander ook nog een eigen woonruimte heeft. Niet de formele inschrijving is doorslaggevend, maar de feitelijke woonsituatie: de vraag waar iemand hoofdverblijf heeft, wordt naar vaste jurisprudentie beantwoord aan de hand van de feitelijke omstandigheden.

Gezien de door u geschetste feiten en omstandigheden lijkt het mij dat de gemeente op onjuiste gronden een kostendelersnorm oplegt.

Ik adviseer om bezwaar te maken tegen de beslissing van de gemeente. Desgewenst sta ik u graag bij.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag