Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Onze vereniging draait op vrijwilligers; bestuur en commissies. Een lid wil zijn bijdrage nu niet meer onbetaald leveren. Wat hij doet, kan niet door anderen gedaan worden, want die kunnen niet wat hij kan en hebben daar de materialen niet voor. Naast de tijd die hij erin stopt (incidenteel en lang niet zo uren veel als de bestuursleden) stelt hij materialen ter beschikking. Hij wil vergoed worden voor zijn tijd en voor de afschrijving van de materialen.
Hoe kunnen we dit zo oplossen dat er geen ongelijkheid bestaat? Als we hem betalen voor zijn kennis en kunde, dan zou dat ook moeten gelden voor bijvoorbeeld de bestuursleden (sommigen zijn specifiek opgeleid voor bestuurswerk, hebben een eigen bedrijf). Als we hem betalen voor de afschrijving van materialen (onkosten), dan zouden de onkosten van bestuursleden ook betaald moeten worden. Toch? Dit gaat per keer om kleine bedragen, maar op jaarbasis tikt dit toch aan.
Hoe lossen we dit op? Waar kan ik informatie vinden over het dilemma waar wij nu mee te maken hebben?

Geachte heer, mevrouw,

Ik begrijp de lastige situatie waarin het bestuur zich bevindt.

Er bestaan geen regels met betrekking tot betaling van vrijwilligers, bestuursleden etc. van verenigingen. Wel belastingtechnisch. Belasting vrij mag maximaal 170 euro per maand worden betaald.

Indien u één iemand betaalt schept dat ook een precedent.

Het is de vraag of iemand die betaald wil worden het beste voor heeft met de vereniging en misbruik maakt van de situatie.

Indien u weigert hem te betalen dan - althans zo begrijp ik - moet u een ander (bedrijf) inhuren om die werkzaamheden te laten doen.

Wellicht kunt u in het bestuur afspreken wat het goedkoopste is en dan ook schriftelijk vastleggen wat de beslissing is en eventueel die schriftelijke afspraken ook vastleggen met het betreffende lid.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag