Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik wil met mijn gezin een jaar in het buitenland (Noorwegen) gaan wonen en bij mijn huidige werkgever (CAO ziekenhuizen) in dienst blijven. Mijn werkgever wil daar best aan meewerken, maar loopt vast op de fiscaliteiten (deze constructie is bij niemand bekend en googlen helpt niet veel). Voor mij geldt: werken in NL = IB in NL. Maar kan mijn werkgever 'zomaar' mij normaal blijven betalen zonder gevolgen als ik geen NL adres meer heb en vooral... mogen ze mij dan mijn onbelaste reiskosten vergoeding blijven betalen (ik verhuis naar verder weg) terwijl ik in het buitenland zit (ik ga veel minder vaak, maar mijn reizen worden natuurlijk extreem duur).

Ik zou de constructie zo maken dat het gezin niet emigreert maar max 8 maanden in het buitenland verblijft. Anders emigreert u en moet u afrekenen met de belastingdienst en komt u terug om hetzelfde te doen om in te keren. Voor een periode van 8 maanden kan er ook vrijstelling van de schoolplicht worden gevraagd.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor de snelle reactie!
3 aanvullingen

1 Dank voor de tip, maar we willen een jaar, niet 8 maanden. Heeft ook te maken met zaken als verhuiskosten en huurcontract, maar 8 maanden is ook gewoon kort. We zullen het wel in beraad nemen, maar is niet ons uitgangspunt.
2 Die afrekening snap ik niet. Mijn eigen uitzoekwerk levert op dat er niets afgerekend wordt; als je in NL werkt, betaal je in NL IB. Vermogensbelasting betaal je dan in Noorwegen.
Als achtergrond: mijn vader woont al in Noorwegen en werkte lange tijd nog in Nederland, dus mijn bron heeft praktijkervaring hiermee. ;-)
3 Wederom goed te weten dat die 8 maanden iets voor school betekenen. We zijn voornemens de kinderen daar naar school te laten gaan.


Als je Nederland langer dan 8 maanden verlaat en je komt later dan een jaar weer het land is wordt je geacht te zijn gemigreerd en weer teruggekeerd. Dit betekent dat je fiscaal moet afrekenen met de belastingdienst Nederland en ook weer als je terug komt. Dit gaat over het hele vermogen, niet alleen jaarlijkse inkomsten. Daarvoor zijn andere regels immers er zijn mensen die langdurig buiten Nederland wonen maar daar wel werken en inkomstenbelasting moeten afdragen. In Europese overeenkomsten wordt dan geregeld dat je in het ene land vrijstelling aanvraagt zodat je niet dubbel belasting betaalt. Op papier is het daarom handig niet te emigreren als je nu al zeker weet dat je terug komt. Dat kan als je bijvoorbeeld een woning hebt en je ingeschreven kan blijven staan. Scheelt een hoop gedoe en waarschijnlijk ook wel geld.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag