Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Het gaat om erfgrens van twee nieuwbouw woningen die nog niet definitief is vastgesteld.
Officieel hebben wij momenteel nog geen eigen erf.

De schutting Tussen ons en de buren is op basis van erfgrens paaltjes geplaatst. Deze paaltjes zijn bij oplevering door het bouwbedrijf geplaatst. Achteraf blijkt dat deze paaltjes -om welke reden dan ook- niet goed stonden op het moment van het plaatsen van de schutting.
Nu heb ik de officiële maten van de erfgrens gekregen en ik wil dat de schutting en de betegeling van de buurman verplaatst wordt naar de officiële erfgrens (hij heeft nu 10-12 cm meer erf als zou moeten en wij hebben deze 10-12 cm dus tekort over de gehele lengte van ons perceel).
De buurman is echter eigenwijs, slaat de officiële gegevens in de wind en zegt, de erfgrens is op basis van de paaltjes geplaatst en dat is de erfgrens.
Nogmaals de paaltjes zijn dus verplaatst zonder ons medeweten en wij dachten dat dat de erfgrens inderdaad was, nu blijkt dus dat het niet klopt.

De buurman geeft 0% medewerking en nu kan het kadaster onze definitieve grens niet vastleggen en hebben wij dus geen officiële erfgrens. Met als volgend gevolg dat wij nu onze betegeling niet kunnen laten neerleggen.

Kunnen jullie mij van juist advies voorzien en advies geven bij welke instantie ik moet zijn om de buurman te dwingen de officiële erfgrens te herstellen?

Op grond van de gegevens die u noemt en de wet is uw buurman gehouden mee te werken aan de oprichting van een scheidsmuur op de erfgrens, hij kan daar uiteindelijk niet omheen. Blijft hij herhaaldelijk weigeren dan zit er niets anders op dan vervangende toestemming van de rechter te vragen, maar na aanschrijving ( juridisch) en wat over en weer discussie komt het niet zo ver. Hoe kent u overigens de ware erfgrens: uit de koopakten?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

In de koopakte staat om en nabij het antal m2 vermeldt. De precieze grens is d.m.v. tekening op schaal af te lezen en voor inmeten van het kadaster zijn maten doorgegeven door het bouwbedrijf. Deze komen overeen met onze maten.

Dus ondanks dat de schutting enkele weken geleden is geplaatst op ons beiden goedkeuring, toen leken de paaltjes van oplevering immers de erfgrens, moet hij meewerken Om de schutting te verplaatsen, omdat nu blijkt dat deze paaltjes niet op de juiste erfgrens stonden.

- mogen wij zonder zijn toestemming de schutting (gezamenlijk betaald) en zijn tegels (zijn eigendom) verplaatsen?
- als we het hek en tegels laten verplaatsen, moet hij bijdragen aan de kosten of deze zelfs geheel betalen?
- stel hij laat het komen tot een gang naar de rechter, zijn de gemaakte kosten + geleden schade (mentaal; ik ben met niets anders meer bezig) te verhalen op hem indien hij inderdaad verliest


Reactie van de vraagsteller

.


Dag wederom, ja dat mag omdat de schutting op uw grond staat en nu in uw eigendom valt door regels van natrekking maar ik raad omdat buurman meent dat er sprake is van mandeligheid terwijl feitelijk de schutting nu op uw grond staat, van hem toch te eisen mee te werken aan de oprichting van een mandelige scheidsmuur precies op de erfgrens na aanschrijving. Hij dient zelf ook mee te dragen voor de gevolgen van de fout, als dat volledig zijn fout is dient hij voor de volle schade aansprakelijk gesteld te worden. Dit komt niet bij de rechter want het zo duidelijk, dan moet buurman wel erg met de hakken in het zand staan.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag