Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste,

omdat ik mijn huis wilde verkopen heb ik een makelaar benaderd. Deze makelaar heeft mij eerst een offerte toegestuurd waarna er een opdracht is opgesteld.
Deze opdracht is ondertekent in augustus.
Vanaf deze datum heb ik regelmatig contact gehad met de makelaar over het feit dat ik twijfel of ik het huis wel wil verkopen.
Het huis is totnutoe nooit in de verkoop geweest (niet op internet en ook geen bord in de tuin).
Afgelopen week toonden vrienden van mij belangstelling voor het huis. Zij willen het graag kopen.
Nu wil ik het huis verkopen zonder makelaar.
De makelaar zegt dat ik intrekkingskosten verschuldigd ben.
Is dit zo ?

Lastig want er ligt wel een opdracht en ik vraag me of voor hoe lang? Kijk eens in de voorwaarden. Heeft u afgesproken met de makelaar dat de woning nog niet actief in de verkoop zal gaan? Wat is de achterliggende reden om dit nog niet te doen?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

In de voorwaarde staat dat ik het huis niet mag verkopen zonder de makelaar, anders ben ik courtage kosten verschuldigd.
Maar..... het huis staat nog niet in de verkoop.
Reden hiervoor: ik ben aan het twijfelen om mijn zorgbehoevende moeder in huis te nemen en dan wordt uiteraard het huis niet verkocht.


En dat is ook de reden die u aan de makelaar heeft opgegeven. In dat geval is er geen reden tot kosteloze ontbinding . De makelaar beroep zich op het feit dat dat hij winstderving heeft door het annuleren en die is verdisconteerd in de voorwaarden . Mag ik vragen hoeveel de afkoopsom is in %. De reden die u noemt ligt in uw risicosfeer en zou in beginsel geen overmacht opleveren. Maar het hangt af van de situatie of uw moeder al ziek en hulpbehoevend was en /of dit een toekomstig onvoorziene omstandigheid is , en of er een hardheidsclausule staat in de voorwaarden. Slotsom het huis staat niet in de verkoop omdat u nadien spijt kreeg maar dat is onvoldoende reden de opdracht kosteloos te kunnen intrekken. Een consument opdrachtgever mag de opdracht altijd intrekken maar hij moet wel daadwerkelijke schade ( of overeengekomen) vergoeden tenzij is dus iets bijzonders aan de hand is.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Er staat geen % in.
Er staat dat ik € 1450, = verschuldig ben + opstart kosten € 450,=.

Mijn moeder woont in een zorginstelling, dus ze was al zorgbehoevend.
Het was uiteraard onvoorzien dat ik ging twijfelen.
Maar dat zal waarschijnlijk geen reden zijn om kosteloos te kunnen intrekken.


Reactie van de vraagsteller

X


Reactie van de vraagsteller

X


Nee dat is inderdaad een reden waarvan het risico aan uw kant blijft liggen, althans de afkoopsom als u wilt annuleren/ ontbinden. Belangrijk is dat de afkoopsom niet groter is dan de vermoedelijke courtage plus kosten van adverteren enz.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag