Vraag

Goedendag,

Ik heb een woning met een loggia (een inpandig balkon).
Eén zijkant van de loggia is de muur (gevel) van mijn buren. Deze gevel slaat door, dat betekent dat er een vochtprobleem aan de binnenzijde van die muur bij mijn buren ontstaat. Mijn buren stellen mij aansprakelijk, omdat de gevel 'niet onderhouden is'. Mijn woning en die van de buren zijn koopwoningen, we zijn dus beide eigenaren van de gedeelde woningscheidende wand. Het is een spouwmuur, en de perceelsgrens en eigendomsgrens ligt (aannemelijk) in het hart van de spouw van die muur. Kennelijk wordt de spouw onvoldoende geventileerd en slaat de gevel daarom door. Het woningcomplex staat er al meer dan 30 jaar, en er waren tot voor kort nooit vochtproblemen.
Om de spouw te ventileren zijn er rooster nodig in mijn deel van de spouwmuur (het buitenblad). Ben ik aansprakelijk voor de vochtschade bij mijn buren? Er wordt gerefereerd aan de artikelen 6:162 en 6:174 van het Burgelijk wetboek.
Bij voorbaat dank,
Erwin Staring

Deel deze vraag

1 Reactie

Die artikelen dat zegt niet zo veel nu. Ik vraag me wel of de dragende muur in het balkon ( ook al is deze inpandig) niet een gemeenschappelijke muur /fundament is? Dat is zo als het dragend functioneel is voor het gebouw. In dat geval ligt de aansprakelijkheid bij de VvE. Indien dit toch een mandelige muur is en aan uw zijde bewijsbaar niet goed onderhouden is, kunnen uw buren een punt hebben. Slaat de regen doorgaans in aan uw zijde ( en dus niet andersom?

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm