Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik woon in een rijtjes huis met een plat dak. Het is een blok van 7 huizen en op de erf afscheiding is een stads uitloop geplaatst voor afwatering. Deze uitlopen zijn enkel aan de achterkant van de huizen. Ik heb het huis ongeveer 8 jaar geleden gekocht en toen was de situatie zo dat er op mijn huis een kunststof dak was gemaakt en op dat van de buren een bitumen dak. De overgang was gemaakt door middel van een rug, die ongeveer 20 centimeter op het dak van de buren ligt zodat de stads uitloop vrij blijft. Ik neem aan dat dat destijds zo is afgesproken met de toenmalige bewoners. Ik heb de situatie zo geaccepteerd en aangezien niemand er overlast van ondervond zo gelaten.
Nu woont er sinds 3 jaar een andere buur en die heeft mij kort geleden laten weten dat de situatie niet naar haar zin is aangezien ze nu geen gebruik kan maken van deze uitloop. Zij wil dat haar dak ook kan afwateren op deze uitloop. Ik heb 2 jaar geleden een nieuwe kunststof laag laten aanbrengen door een erkend dakdekker en deze adviseerde juist om de situatie zo te laten aangezien het minder complex is en veel beter te onderhouden. Het is volgens hem ook een zeer gebruikelijke oplossing. Ik zie hetzelfde ook bij de volgende 2 buren aan de andere kant. Tijdens bouwtechnische keuringen laatste jaren is dit gezien en niet aangemerkt als een probleem.
Verder heb ik het huis verkocht en ga ik binnenkort verhuizen.
Ik wil weten of ik moet meewerken aan deze verandering, welke onnodig complex en met kans op lekkage is. Ik wil ook weten of er nu sprake is van verborgen gebreken. Aangezien dit niet gerealiseerd kan worden voor de overdracht zadel ik de koper er mee op, is dat aanvaardbaar?

Zoals u het vertelt heeft u een vorm van erfdienstbaarheid voor werken van hemelwaterafvoer dat rust op een deel van het dak van uw buren die nu zelf daar ook gebruik van willen maken. Maar waarom is dat niet mogelijk? Als het absoluut niet mogelijk is moet u een beroep doen op het feit dat partijen hebben gewenst deze zaak zo voor u te regelen en niet voor beide partijen. Dat u zonder hinder moet en mag blijven gebruik maken van de erfdienstbaarheid zoals die is. Juridisch gezien kan er een probleem opkomen omdat uw buren stellen dat er slechts sprake is van een opzegbare overeenkomst. Het lijkt mij zaak dat een en ander duidelijk wordt voordat een koper u vindt / Met name dan van belang is hoe lang geleden deze situatie speelde en wat er toen is afgesproken. U mag mij ook direct benaderen, bijvoorbeeld voor het opstellen van een verklaring hoe het complex juridisch betiteld zou moeten worden, of om de discussie hierover aan te gaan met uw buren.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag