Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


De politie wil mij verhoren over een internet belediging. Het verhoor zal ongeveer een uur duren is mij medegedeeld, daarna mag ik gaan. Mondkapjes zijn thans verplicht totdat je zit maar ook dan wil ik hem ophouden. Kleine ruimte, ventilatie, aerosolen. Echter ik vrees dat ze gaan vragen/eisen hem af te zetten zodat ze mij beter kunnen verhoren. Hun belang niet het mijne.

Daar ik in een covid 19 risicogroep val vind ik dat men mij niet mag dwingen mijn gezondheid op enerlei wijze in gevaar te brengen en ik wil het kapje dan ook ophouden. Ik neem aan dat de politie dat heeft te respecteren en ik niet afhankelijk ben van wat een individuele rechercheur het beste uitkomt. Is dat thans juridisch juist?

Het recht op veiligheid en gezondheid ligt ook besloten in de grondwet Artikel 22, eerste lid. En van het EVMR. Eenieder heeft recht op vrijheid en veiligheid van zijn persoon, artikel 52, lid 3.

Ik zit op dit moment regelmatig bij de verhoren van cliƫnten bij de politie. Ik merk dat de politie dit veelal aan u zelf overlaat wat u daarmee doet. Er liggen vaak ook mondkapjes klaar bij de politie voor het geval u er geen heeft. U kunt dus veilig naar het verhoor gaan zogezegd. Bent u uitgenodigd om vrijwillig te verschijnen of staat er in de brief van de politie dat u zult worden aangehouden? Het kan verstandig zijn vooraf even een advocaat te raadplegen die het verhoor met u kan doorspreken voor u dat verhoor heeft. De advocaat kan u daarna dan ook bijstaan indien de officier van justitie na het verhoor besluit u voor het feit te gaan vervolgen. Desgewenst kunt u contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u wel voor uw toch wel geruststellende antwoord. Nee er staat niet in de uitnodiging dat ik aangehouden ga worden en ook telefonisch is mij medegedeeld dat ik na het verhoor mag gaan. Ja ik zou inderdaad best een advocaat aan mijn zijde hebben. Helaas is dat te kostbaar voor mij. In dit land betaald de overheid miljoenen aan advocaat-kosten voor "top" criminelen maar de doorsnee burger mag zelf zijn advocaat betalen bij een verhoor, zonder aanhouding.


Indien u wenst ben ik best bereid het verhoor vooraf even met u door te spreken hoor. Indien na het verhoor blijkt dat u daarvoor eventueel vervolgd zal worden, komt u mogelijk wel in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Het is in mijn optiek altijd verstandig een advocaat mee te nemen naar een zitting indien het daar op aan zou mogen komen hetgeen ik voor u uiteraard niet hoop.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag