Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn zoon van 43 jaar heeft in paniek zonder overleg zijn huis ver onder de marktwaarde verkocht omdat hij wegens ontslag geen inkomen had en verwachtte dat hij zijn hypotheek niet meer zou kunnen betalen.
De akte van overdracht moet nog gepasseerd worden op 24 december 2020.
Kan hij nog zonder boete de verkoop ontbinden.
Hij heeft geen vervangende woonruimte en denkt dat hij bij zijn ouders kan gaan inwonen. Voor urgentie komt hij niet in aanmerking omdat hij zijn woonsituatie zelf gecreëerd heeft.
Ik meen dat hij op het moment van verkoop niet ten volle de consequenties van zijn handelen overzag.

Hoe ver onder de marktwaarde want dat maakt nog wel verschil in de bewijslast van de toestand die u aanhaalt en heeft te maken met de aanwezigheid van goede trouw van de koper.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Volgens kadasterdata ligt de waarde tussen de €200.000 en €300.000. Een vergelijkbaar huis is op volgens Funda voor €235.000 verkocht. Er moet voor circa €10.000 verbouwd worden. Daartegenover staat dat er extra geïnvesteerd is in een grote dakkapel, schuifpui, tuin en grote schuur, wat volgens mijn inschatting de waarde op €250.000 zou brengen. De notaris vond het vreemd dat mijn zoon geen verkoop makelaar had ingeschakeld en het huis verkocht voor €155.000,


Oh dat is wel erg weinig en kan leiden tot een beschikking aan koper van de belastingdienst omdat hij het verschil geschonken heeft gekregen. Wel vreemd dat de notaris hier niet adequaat op reageert. De feiten die u noemt maken dat de rechtshandeling ( van verkoop huis) kan worden vernietigd wegens geestelijke stoornis of het ontbreken van de wil , maar uw zoon heeft een advocaat nodig hiervoor .

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u wel voor uw advies. Moet ik of mijn zoon het initiatief nemen en kunt u misschien een advocaat aanraden die dit op zich zou kunnen nemen. De financiële middelen van mij en mijn zoon zijn beperkt. Is het raadzaam om voorafgaand de notaris te benaderen of zijn huisarts?


Dan gaat uw zoon naar het Juridisch Loket voor een toevoeging van een advocaat. Een verklaring van een huisarts zal een vorm van bewijs kunnen zijn dat zijn toestand destijds afwijkend was en dat hij zijn belangen niet goed kon waarnemen, al lijkt dat overduidelijk aan de hand te zijn als een persoon zichzelf op deze wijze zo benadeeld en de ander dus bevoordeeld.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag