Stel vraag

Particulier


Welke wetgeving telt, wanneer je in Belgie een consumentenkrediet schuld heb van jaren geleden. En dat je na jaren (ondertussen verhuisd naar eigen land Nederland) een brief van een nederlandse incassobureau heb gekregen met de schuld plus tot de dag van vandaag de rente erbij opgeteld. Geld er dan de Belgische wetgeving of de Nederlandse wetgeving? Betreft verjaringstermijn?
In de documenten wat ik heb gekregen zijn er 2 contracten van de bank waar nog schuld bij is. 1 contract van 2007 en ander van 2009. In 2011 zou ik een aangetekende brief van de bank hebben gekregen dat ze het hebben overgedragen naar een BE incassobureau. In 2011 ook nog een aangetekende brief een ingebreke brief van de BE incassobureau. Ik weet hier niks meer van. Voor de rest was er niks meer van documenten. Ik heb gevraagd om de ontvangstbevestiging maar dat vond de NL incassobureau niet van toegevoegde waarde. Nu 9 jaar later ( ik tel vanaf moment van de brief van de bank wat ik bij de documenten heb gekregen van NL incasso) krijg ik opeens een brief van NL incasso. Welke wetgeving telt nu?

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet.

De regels die u hebt afgesproken voor de afname van het krediet zijn Belgisch , verjaringstermijnen ook. Dat zal zeker in de overeenkomsten in voorwaarden staan , toepasselijk recht Belgisch . Hier in Nederland zou de verjaring zijn voltooid van opkomende termijnen na ommekomst van 5 jaren , tenzij gestuit. Uw laatste stuitingsbrief is zegt u , ontvangen 2011 . Binnen hoeveel tijd had u het krediet moeten afbetalen of verlengen?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw reactie, zijn de regels geldig ook al word je door een Nederlandse incassobureau benaderd in Nederland als nederlander? 1 contract van 2009 had een betalingstermijn van 48 maanden. De andere had geen termijn van afbetaling. In de documenten zie ik geen herinneringsbrieven van beide kanten maar alleen voor beide precies zelfde brief van de bank dat ze het hebben overgedragen. En brief over 1 contract van waar de bank het naar heeft overgedragen, een inbrekestelling en een brief van zelfde partij voor ander contract met betalingstermijn dat er beslag zou zijn van loon, vakantiegeld en dat ze zelfde brief naar werkgever zouden sturen. Dit zou allemaal aangetekend moeten zijn. Ik weet hier niks van en van dat moment heb ik ook niks gemerkt betreft loon of iets te horen gekregen van mijn toenmalige werkgever.

Groeten


Dan zou ik de vorderingen in ieder geval verwerpen wegens verstrijken van verjaringstermijnen van 10 jaar ( Belgie) In sommige gevallen kan die termijn wel worden opgeschort ( gestuit) door een brief van een advocaat of andere rechtshandeling. Maar ik zou afwachten of het incassobureau deze bewijzen wel heeft.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Maar wanneer begint verjaringstermijn dan te lopen? Vanaf het jaar 2011 toen ik zogezegd hun eerste brief zou hebben gekregen? Waar ik geen ontvangstbevestiging van heb? Wat ik heb gelezen regels belgie dat er gestuit kan worden, moet het een aangetekende brief zijn anders is het niet geldig.


Vanaf het moment dat de schuld en de rente opeisbaar is, voor rente dus direct , de termijn is korter namelijk 2 jaar. Voor de aflossing op de datum dat het krediet moet worden afgelost . Als u geen verhuisadres heeft doorgegeven en men kan bewijzen dat er een aangetekend stuk is verstuurd, wordt de termijn ook gestuit.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag