Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


In principe een korte en duidelijke vraag maar er lijkt geen antwoord op te vinden.

Situatie: De woning moeten worden verkocht wegens een scheiding. Er zit een hypothecaire lening op van 120.000 euro die (tijdens samenlevingsovereenkomst) is aangegaan door 1 van de partijen. De overige 100.000 is gefinancierd door een schenking (overigens is dit nog niet aangetoond maar doet er volgens mij niet toe).

Nu wil ik graag weten wat de volgorde is van de gelden wanneer de woning voor 300.000 euro wordt verkocht. De volgorde van de bedragen hebben nogal invloed op het restant.

Niet direct valt de schenking buiten het samenlevingsvermogen , dit moet zijn uitgesloten. in een samenlevingsovereenkomst, Eerst zal de hypotheek worden afgelost bij verkoop. Daarna ( na levering) dient u het restant te regelen. Zonder bewijs geldt de regeling van verdeling zoals overeengekomen of 50% /50%

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hieruit maak ik op dat het niet van belang is dat de hypotheek op 1 naam staat? Deze is uiteraard gebruikt voor de gezamenlijke woning. Echter heb ik hier enkel de lasten voor gedragen, wat weer in strijd is met de samenlevingsovereenkomst.

Dus wanneer niet aangetoond kan worden dat het overige bedrag (100.000) is gefinancierd door een schenking zal in bovenstaand geval 300.000 -120.000 = 180.000 met 50/50 verdeeld worden?

Ik zie even niet zo snel terug in de samenlevingsovereenkomst waar dit zou moeten staan over de uitsluiting van privé vermogen en/of schenkingen


Uw samenlevingsovereenkomst , het feitelijk gedrag, en dan daarna aanvullend de wet ( eenvoudige gemeenschap) zal uitsluitsel moeten geven. Ik kan het voor u onderzoeken tegen een vergoeding, Tevens andere mogelijke vragen die u heeft.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag