Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Mijn zeer gewaardeerde (Marokaanse) vriendin (hierna A) is een paar weken geleden een winkel verbod opgelegd wegens 'winkeldiefstal'.

A heeft in de betreffende Hoogvliet boodschappen gedaan met haar dochter en een vriendin van haar dochter. Deze laatste had eigen boodschappen en A had haar eigen boodschappen. Ze hebben bij de zelfscan kassa betaald. Echter heeft de betaling van mijn vriendin niet goed plaatsgevonden en doordat ze met de twee andere dames was heeft ze dat niet goed opgemerkt (indien er naar beeld zou zijn gekeken moet gezien zijn dat ze te goede trouw is geweest!). Ze zijn met de bon van de andere boodschappen naar buiten gelopen waar vervolgens vijf man winkelpersoneel op hen af kwam rennen en hen beschuldigde van winkeldiefstal. Zich van geen kwaad bewust pakte A haar telefoon om te laten zien dat ze wel betaald had, maar kwam toen tot de conclusie dat er iets fout was gegaan. De politie is er bijgehaald en omdat er geen eerdere vergrijpen zijn geweest, is A er met een waarschuwing vanaf gekomen, er is dus géén proces verbaal opgemaakt. De boodschappen heeft ze achtergelaten en verder kreeg ze een winkelverbod voor 1 jaar. Ze is zelf vooral geschrokken en heeft mij voor dit incident al eens verteld dat ze niet comfortabel was bij deze winkel en eerdere keren door de winkelmanager werden gevolgd (maar nooit betrapt, want ze steelt namelijk niet!). Ik roep niet snel discriminatie, maar het is duidelijk dat deze winkel het erg op haar voorzien heeft gehad. Door de onfortuinlijke samenloop van omstandigheden hebben ze haar nu kunnen betichten van winkeldiefstel, want als zij alleen boodschappen had gedaan (gaat ze normaal bij een gewone kassa), had ze uiteraard gemerkt dat ze geen bonnetje had gekregen om het poortje open te doen. Nu was ze vanmorgen bij mij op de koffie en vertelde ze dat zij een boete heeft gekregen van SODA van €181,-!!! Dat is voor een weduwe in haar situatie heel veel geld en voelt vooral heel oneerlijk. Ze heeft mij om hulp gevraagd en heeft helaas geen rechtsbijstand verzekering. Bij enige zoektocht van mij heb ik al twee civiel rechtelijke uitspraken gevonden, waarin de boete ongegrond is verklaard (ECLI:NL: RBAMS: 2018:1750 en 2018:1548). Ongetwijfeld zijn er meerdere te vinden als deze bij mij na 2 minuten Google inzichtelijk worden. Mijn vraag is derhalve hoe jullie haar situatie inschatten en in hoeverre zij in haar recht staat om deze boete ter discussie te stellen en daarnaast of zij via de rechtswinkel hierin ondersteund kan worden. (ik wil haar graag op welke wijze dan ook helpen).

Goed gevonden hoor, maar in deze zaak ging het om de onderbouwing van de hoogte van de boete en ik meen dat u wil bestrijden het recht de boete te vorderen, dat kan door te stellen dat er geen sprake was van diefstal , er is niet eens een pv., geen strafbaar feit, geen onrechtmatige daad , alleen er was een vermoeden , en geen schade. Dus bezwaar in twee stappen, ook de daarna de hoogte van de boete naar beneden halen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag