Vraag

Goede dag,

Ik heb een probleem m.b.t. arbeidsvoorwaarden die eenzijdig zijn veranderd veranderd van mijn contract voor onbepaalde tijd;

Ik ben werkzaam als verkoper bij een groothandel waar ik een aantal jaar geleden begon met vast salaris van 2600 bruto + 1% commissie over ieder gefactureerd (en betaald) bedrag (situatie A). Deze 1% staat overigens niet concreet in mijn contract; deze bonusregeling zou als addendum worden toegevoegd maar dit is nooit gebeurd.

Na een periode van zeg 2 jaar kreeg ik de kans om sales manager te worden waarvoor een tijdelijk contract werd opgesteld (situatie B; 3900 bruto + 1% commissie tot 500.000 per maand en 0.5% >500.000). Echter ben ik niet akkoord gegaan met de voorwaarden (deze waren nagenoeg gelijk aan situatie A als ik alles doorberekende). Uiteindelijk werd besloten om niet door te gaan als sales manager. Normaliter zou je dan terugvallen op je lopende contract (situatie). Dit was helaas niet het geval.

Nu is situatie C aan de orde; 3200 bruto, 1% commissie tot 300.000 en 0.5% boven 300.000. Hierbij nog wat andere kleine veranderingen, maar vooral het commissie gedeelte is hetgeen waar ik mee zit. Dit komt voor 2020 neer op een kleine 20.000 bruto wat mij is ‘ontnomen’.

Mijn contract kent een eenzijdig wijzigingsbeding, echter is dit alleen toepasbaar bij zwaarwichtig belang voor werkgever. Dit is niet het geval, want het bedrijf draait uitstekend.
Ik wil het gesprek aangaan met de 2 eigenaren van het bedrijf en dit bespreken. Een tweetal vragen;
1. Klopt het dat ik na niet door te gaan als sales manager terug had moeten vallen in situatie A?
2. Klopt het dat de 1% commissie regel van situatie A, ondanks dat deze nooit op papier is gezet toch van kracht is, en blijft?
3. Indien de wijziging niet had mogen gebeuren, heb ik dan alsnog recht op de 0.5% die onthouden is?
a. Indien ja, dient dit dan verrekend te worden met het verschil van salaris tussen situatie A-C (2600 bruto – 3200 bruto )?

Mocht ik iets over het hoofd zien of u nog van extra informatie moet verschaffen dan hoor ik dit graag.

Bij voorbaat dank voor de hulp.

Deel deze vraag

3 Reacties

1. Nee, niet automatisch. Er hadden toen nieuwe afspraken moeten worden gemaakt, maar ik begrijp dat dat niet is gebeurd.
2. Idem.
3. De laatste gemaakte afspraken blijven gelden tot het moment dat er nieuwe afspraken zijn gemaakt.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
Reactie van de vraagsteller
Goede morgen Guus,

dank voor het antwoord.

Stuk uit tijdelijk contract sales manager:
"Indien na de proefperiode partijen beslissen dat voornoemde wijzigingen beperkt blijven tot voornoemde proefperiode, dan zal werknemer zijn werkzaamheden continueren in hoedanigheid van verkoper en zullen de verplichtingen als verwoord in de arbeidsovereenkomst van 1 november 2018 in beginsel onverkort continueren vanaf 1 januari 2020, tenzij partijen alsdan uitdrukkelijk en schriftelijk anders overeenkomen."

1. Na het niet doorstaan van de proefperiode als sales manager zijn nieuwe arbeidsvoorwaarden opgelegd, waar ik niets over te zeggen had. Deze zijn simpelweg opgelegd (situatie C) en minder voordelig dan situatie A, dus vanzelfsprekend ben ik hier niet mee akkoord gegaan. Dit is dan toch een eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden? Zonder zwaarwegend belang zoals reeds aangegeven en daarmee dus niet mogelijk?
1 Ja, dat klopt. De oude situatie herleeft totdat "uitdrukkelijk en schriftelijk" andere afspraken worden gemaakt.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm