Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Is het verstandig het recht van overpad te verkopen aan een ander?

Op mijn perceel zit recht van overpad voor 4 andere percelen. 2 daarvan zitten buiten mijn zicht en dus niet belangrijk. De andere twee mogen in principe door mijn tuin lopen maar doen dit(vrijwel) nooit. Ze hebben een alternatief. Nu wil één van de twee een B&B beginnen en zullen er dan onbekende gasten door mijn tuin lopen. Dit bevalt me niet maar ik heb eigenlijk sowieso niks aan dat stuk grond omdat ik het vrij als doorgang moet houden.
Nu dacht ik om het stuk overpad aan de B&B perceelhouder te verkopen en dat ik dan gebruik mag maken van het pad. Ik herplaats dan een schutting zodat ik m'n privacy kan waarborgen.

Mijn vraag is of dit wel verstandig is. Ik kan het geld bij verkoop goed gebruiken voor een grote verbouw/reparatie aan m'n huis die eraan zit te komen.
Of zou ik zelfs het recht van overpad proberen op te heffen omdat er andere mogelijkheden zijn voor partijen om hun perceel te bereiken?

Het is wel dubbelzinnig; moet ik op m'n rechten staan en verbieden dat er gasten van een B&B door mijn tuin gaan lopen (schutting plaatsen nodig) of maak ik gebruik van de situatie om een financiële injectie te hebben op een hoognodige reparatie aan mijn huis door te verkopen?
Zou de waarde van mijn perceel en woonhuis ook iets meer zijn als er geen recht van overpad meer op mijn perceel zit maar dat ik gebruiker wordt van het pad?

Ik vind het een moeilijke situatie, misschien dat iemand een tip heeft.

Bvd, Sjoerd Moolenaar

De gasten van een nieuw op te richten B&B mogen geen gebruik maken van de erfdienstbaarheid want tenzij anders bepaald gaat dat recht niet zover dat het ook gasten toelaat die exploitatie van het huis van gerechtigde mogelijk maakt. Zeker omdat er een goed alternatief is en er geen werkelijk gebruik is gemaakt van het pad, zou u kunnen verzoeken het op te heffen.( voor de twee niet gebruikers)

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag