Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wanneer heb ik recht op overpad?

Goedenavond,
Achterin mijn tuin staat een schuur met een deur die uitkomt op een brandgang. Sinds jaar en dag wordt die achterom dagelijks gebruikt om bij mijn tuin te komen. Door mij sinds 2018 maar daarvoor ook al door de vorige bewoners gedurende een jaar of 40.
De brandgang blijkt eigendom van het huis achter mijn huis, niet van de gemeente. Dat huis is verkocht en door de nieuwe eigenaren is een poort gezet aan het begin van de brandgang. Op zich een veilig idee. Maar zowel ik als de buren, die ook een achterom hebben die uitkomt op die brandgang, krijgen geen sleutel. Wij kunnen dus niet meer van onze achterom gebruik maken om in onze tuin te kunnen.
Mag dit zomaar? Wat zijn mijn rechten? In mijn koopakte wordt wel gesproken over erfdienstbaarheden maar niet over dit 'recht van overpad'.
Alvast dank voor uw reactie!

U kunt een beroep doen op de verkrijging van een erfdienstbaarheid van overpad door verjaring. De eigenaren van het dienend erf kunnen inderdaad een poort zetten onder afgifte van een sleutel aan de beperkt gerechtigden , u kunt dit rechtens afdwingen. Ik zou beginnen met het laten opstellen van een brief waarin de situatie, de rechten en de plichten, juridisch worden verwoord. Als u dat wenst kan ik voornoemde brief voor u opmaken. Neemt u in dat geval direct contact op.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag