Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Aanrijding door fietser: wat kan ik doen?

Mijn dochter is 15 dec in de ochtend voor onze voordeur geschept door een fietser die over de stoep fietste.

Ik heb een foto van zijn legitimatie.
Ook heb ik hem de kans gegeven zelf met zijn ouders terug te komen. Hij is niet geweest.

Wat kan ik hiermee doen? Kan ik hem aansprakelijk stellen en hoe moet ik dat doen?

Het is natuurlijk erg vervelend dat uw dochter deze situatie heeft meegemaakt. Het is inderdaad mogelijk om hem aansprakelijk te stellen voor de schade, omdat het bij wet verboden is om over de stoep te fietsen.

U kunt het volgende doen:

1. Verzamel alle bewijsstukken: Dit kunnen foto's zijn van het ongeluk, maar ook getuigenverklaringen. U heeft al een kopie van zijn legitimatie, wat erg belangrijk is.

2. Schadevaststelling: Maak een overzicht van alle schade die uw dochter heeft opgelopen. Dit kan materiƫle schade zijn, maar ook letsel. Het kan raadzaam zijn om bij lichamelijk letsel een medisch specialist te raadplegen.

3. Stuur een aansprakelijkstelling: In deze brief dient u de schade toe te lichten en kunt u de betreffende persoon aansprakelijk stellen voor de geleden schade. Vermeld hierin uw eisen, zoals de gemaakte kosten. Het is belangrijk om hierbij duidelijk te zijn en alles goed te documenteren.

Mocht de fietser niet reageren, of ontkennen dat hij aansprakelijk is, dan kunt u overwegen om een advocaat of jurist in te schakelen, of eventueel de hulp in te roepen van uw rechtsbijstandverzekering (als u die heeft). Zij kunnen u verder helpen met de juridische stappen.

Tot slot, het kan ook helpen om binnen 14 dagen na het ongeval aangifte te doen bij de politie. Als de politie de fietser bekeurd heeft voor het fietsen over de stoep, kan dit als extra bewijs dienen bij de aansprakelijkstelling. Wellicht heeft u dit al gedaan, maar mocht dit nog niet het geval zijn, dan kunt u dat alsnog overwegen.

Dit advies is uiteraard algemeen en het kan zijn dat er in uw specifieke situatie andere stappen nodig zijn. Het is aan te raden om een jurist of advocaat in te schakelen om u hierbij te helpen.
--------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Hopelijk heeft uw dochter geen ernstige verwondingen opgelopen toen zij omver is gereden door de fietser. Het is van belang dat de fietser of de ouders aansprakelijk worden gesteld om zo de verzekering aan te schrijven. Als u mij middels dit platform of via mailadres: groenewegenjuristen@gmail.com een bericht stuurt dan kan ik u kosteloos juridische bijstand verlenen.

Mocht u nog vragen hebben, stel de gerust.

Gegroet, de heer Groenewegen, J.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag