Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Achter onze eigen woning willen we een bestaande schuur ombouwen tot een soort van woning zodat een van onze kinderen daar zelfstandig kan wonen met eigen toegangsdeur. De bedoeling is dat we over een aantal jaar dan wisselen van woonruimte zodat ons kind ons evt kan verzorgen (mantelzorg).
De vragen die hierbij spelen zijn:
1 - wat zijn de fiscale gevolgen (huurinkomsten en aftrekbaarheid hypotheekrente)?
2 - wat zijn de consequenties van het feit dat iemand zich op ons adres inschrijft? (zowel financieel als juridisch). Stel dat dit bijv een relatie is van ons kind.
3 - hebben we verplichtingen richting gemeente in het kader van toestemming etc.?

Op de vragen 1 en 2 kan ik u geen deskundig antwoord geven.
Wat betreft uw derde vraag:
U moet er zeker rekening mee houden dat als u een schuur wilt gaan ombouwen tot een woning, dit mogelijk alleen maar kan nadat daartoe door de gemeente toestemming is gegeven. Of en wat voor soort toestemming, zal afhangen van wat het geldende bestemmingsplan voor uw locatie bepaalt. Ga dus altijd informeren bij de gemeente voor u met uw plannen aan de slag gaat.

Beoordeel dit antwoord:

Ten eerste dient u bij de gemeente te informeren bij de gemeente over de mogelijkheden tot het ombouwen van de schuur. Waarschijnlijk bent u een vergunning hiervoor nodig. Ook in verband met aansluiting toilet, water etc. Tevens moet hier geïnformeerd worden of huur toegestaan is.

Daarbij kan dit ook fiscale gevolgen hebben, echter welke is afhankelijk van wat het bestemmingsplan zegt en de vergunning. Als het als naar een woning omgezet zal gaan worden, zal dit ook invloed hebben op de WOZ.

Wat betreft bij huur zou er een contract gemaakt moeten worden om afspraken vast te leggen. Dit om conflicten te voorkomen.

Of uw plannen mogen is ook afhankelijk van de hypotheekverstrekker indien hier sprake van is. Zij dienen dan hiervoor ook toestemming te geven, aangezien zij als hypotheekverstrekker mede-eigenaar zijn.

Gevolgen voor een inwonende hoeft bij een koopwoning geen probleem te zijn. Alleen belastingtechnisch zou er wat kunnen veranderen.

Beoordeel dit antwoord:

Belastingtechnisch heeft het zeker gevolgen.
Dat deel van het perceel dat wordt aangewend voor de bouw van een woning voor uw kind zal dan niet meer tot de eigen woning worden gerekend maar als een verhuurde woning belast in Box III
Eventueel zal een deel van de hypotheek worden toegerekend (evenredig?) aan het box III gedeelte.
De rente voor dat deel is alsdan niet meer aftrekbaar als rente eigen woning.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag