Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Achter onze tuin ligt een mandelige sloot met de achterburen
deze buren willen nu iets bouwen dicht bij de sloot en wij dachten dat mag niet van de gemeente maar omdat deze sloot niet op ruimtelijke plannen staat bestaat hij dus niet volgens de rechter en hoeven ze daar geen rekening mee te houden de sloot staat wel bij het Waterschap op de kaart en wordt ook geschouwd.
Hoe is dit verschil te verklaren?
En hoeft de rechter dan geen rekening te houden met sloten die op de kaart bij het Waterschap staan

Ik lees in uw vraag dat er sprake is van een omgevingsvergunning bouwen waartegen u bezwaar en/of beroep heeft ingesteld. Een dergelijke aanvraag omgevingsvergunning bouwen wordt getoetst aan het bestemmingsplan of andere geldend ruimtelijke plan. Een ruimtelijk plan gaat in principe niet in op private zakelijke rechten. Wel kan een bepaalde afstand tot de perceelsgrens zijn voor geschreven. Zie daravoor de bouwregels op ruimtelijkeplannen.nl

De kaart van het waterschap zal de waterlegger zijn. Daarop staat wie, wanneer en hoe onderhoud wordt gepleegd. Dit is geen direct toetsingskader voor aan aanvraag bouwen.
Het kan wel zijn dat ogv de keur of andere verordening van het waterschap een watervergunning vereist is voor het bouwen in een beheerszone van een watergang. Een dergelijke aanvraag wordt beoordeeld in het kader van een goed beheer van de bedoelde watergang. In principe is ook daarbij eigendom en andere zakelijke rechten geen toetsingskader.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik weet dat het dan privaatrecht betreft maar als overduidelijk is dat het niet kan kan de burgerrechter beslissen bij bestemmingsplan wijzigingen.
Mijn vraag houd eigenlijk in. Als de sloot er niet op staat, wat dan?


Uw refereert in uw vraag aan een uitspraak van de bestuursrechter. De bestuursrechter beoordeeld op basis van beroep of een besluit juist is genomen. Daaruit heb ik opgemaakt dat er sprake is van een besluit. Het is mij nu onduidelijk in het kader van welk besluit u uw vraag stelt. Graag verneem ik welk besluit is voorgelegd aan de bestuursrechter of welke (mogelijk) voorgelegd zal worden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag