Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


als een fietser valt door grastegels langst de weg kan men dan de wegbeheerder aansprakelijk stellen?

Als de grastegels niet goed liggen dan kan men proberen de schade te verhalen. Het is dus afhankelijk van de vraag of de wegbeheerder aan zijn zorgplicht heeft voldaan door eventuele gebreken of gevaarzetting op te lossen.

Beoordeel dit antwoord:

Bedoelt u grastegels waar men mee aan het werk was om een grasveld aan te leggen of te onderhouden? Of een grastegel die iemand anders niet zijnde de gemeente daar heeft neergelegd? Of bedoelt u slecht onderhouden gras wat over de weg/fietspad woekert? Het antwoord op de vraag of de wegbeheerder succesvol aansprakelijk kan worden gesteld, is sterk afhankelijk van het feit welk verwijt u hem kan maken. De wegbeheerder kan niet elke weg 24 uur per dag in de gaten houden dus niet iedere tak of ander klein obstakel kan hem meteen verweten worden, tenzij bijv met de tak de boom al veel te lang niet gesnoeid is. Aansprakelijk stellen kan altijd maar of u slaagt is dus een tweede.

Beoordeel dit antwoord:

Afhankelijk van de omstandigheden kunt u de wegbeheerder of het bedrijf dat de tegels daar eventueel gevaarlijk heeft neergelegd aansprakelijk stellen. De wegbeheerder is mogelijk risicoaansprakelijk en derden wellicht op grond van de onrechtmatige daad. Veel succes. Indien u letsel heeft opgelopen dan zou ik een advocaat in de hand nemen die lid is van de LSA.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

bedankt dit kan ik gebruiken in de wijkraad


U heeft het over een wijkraad. Als u in de wijk problemen aan de openbare ruimte/weg constateert, is de eerste stap omdat aan de gemeente kenbaar te maken. Met alle inwoners bent u de ogen en de oren van uw wijk. Een gemeente kan niet dagelijks of wekelijks iedere stoep en straat controleren of iedereen moet bereid zijn om heel veel belasting te betalen om die controleurs weer te kunnen betalen.
Is er al een fietser gevallen en heeft deze schade dan moet hij zich wenden tot de gemeente. En ook als er geen schade is maar kennelijk wel een probleem is het raadzaam dit te melden. Zodra dit soort zaken bij de gemeente gemeld zijn, kan vanuit daar in ieder geval niet meer gezegd worden dat men het probleem niet kende. Los van de risicoaansprakelijkheid, scheelt dit soms discussie met de gemeente. En vanwege de risicoaansprakelijkheid moeten ze dan wel in actie komen om problemen met hun eigen verzekeraar te voorkomen. Wachten tot een ongeluk zich daadwerkelijk voor doet, daar heeft niemand wat aan. Iedere gemeente is overigens verzekerd voor dergelijke aansprakelijkheden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag