Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ben ik verplicht om te getuigen?

Ik heb op 31-12-2022 een oproep gehad via een advocaat dat ik moet getuigen in een arbeidsgeschil. ( oude directeur <> nieuwe directeur ) ik moet binnen 7 dagen reageren dat ik kom anders komen ze me halen en rekenen ze kosten ( is in opdracht van de rechtbank staat er in de brief)

Op die dag heb ik een cursus staan en ik moet natuurlijk vrij nemen, reiskosten enz.

wat zijn mijn rechten en plichten ? kan ik me beroepen op mijn zwijgplicht , moet ik komen en als ik moet komen mag ik dan zeggen dat ik gecompenseerd wil worden ? heb totaal geen zin om tussen deze heren in de staan en te wijzen .. ow jij dit .. en jij dat...
Ondertussen werk ik al 9 maanden ergens anders.

hopelijk kunnen jullie een beetje rust in mijn hoofd geven

U bent in beginsel, als u op de wettelijk juiste wijze bent opgeroepen, te verschijnen. Indien u daaraan niet voldoet, kan dat uiteraard nadelige consequenties hebben. U kan onder meer schadeplichtig worden. Ik adviseer u dus om op de brief op de aangegeven wijze (tijdig) te reageren. U bent ook verplicht om een getuigenis af te leggen, tenzij u "verschoningsrecht" zou hebben. Dat geldt bijvoorbeeld voor een advocaat voorzover hij over zijn cliënt zou moeten getuigen. Ik neem niet aan dat u verschoningsrecht hebt. De rechter zal na afloop van het getuigenverhoor vragen of u kosten hebt gemaakt. De oproepende partij kan worden verplicht om die kosten te voldoen. Ik adviseer u om naar het getuigenverhoor mee te nemen een overzicht van de kosten die u maakt en ook bewijsstukken daarvoor. U zult door de rechter worden beëdigd voorafgaande aan het getuigenverhoor, hetgeen inhoudt dat u verplicht bent om naar waarheid te getuigen. Anders begaat u een strafbaar feit.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag