Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Beste, ik ben in 2008 samen met mijn companion 2 leningen aangegaan om een zaakje te beginnen, helaas zijn weer mee gestopt in 2013. Nou hadden we afgesproken om ieder 1 lening af te betalen dat ging goed tot begin van dit jaar toen betaalde hij niet meer en nou krijg ik allemaal brieven van incasso bureaus en ze willen bij mij alles halen omdat ik een koophuis heb. Ik kan niet beide leningen afbetalen omdat dit financieel niet mogelijk is. Nou is mijn vraag hoe kan ik hem alsnog dwingen om te betalen omdat we beide voor de leningen hebben getekend.

Als u één lening heeft afgesloten op uw naam en uw companion de tweede lening op zijn eigen naam, dan zijn jullie apart aansprakelijk voor het terugbetalen van de lening gesloten op eigen naam.

Maar ik neem aan dat het in dit geval anders ligt. In principe zijn jullie dan beide hoofdelijk aansprakelijk voor de 2 leningen. Dit betekent dat de verstrekker van de leningen het geld voor het geheel bij jullie beide kan vorderen. Onderling kan er uiteindelijk wel worden verrekend.

Beoordeel dit antwoord:

Het lijkt mij hier inderdaad te gaan om hoofdelijke aansprakelijkheid voor beide leningen. De geldverstrekkers kunnen dus alles bij u komen halen en zij hebben niets te maken met eventuele gemaakte interne afspraken tussen u en uw voormalig compagnon.

De helft van de door u betaalde gelden kunt u op uw voormalig compagnon verhalen. Echter, gezien het feit dat de geldverstrekkers bij u komen, lijkt het er op dat uw voormalig compagnon weinig verhaal biedt. Deze mogelijkheden van verhaal, afgezet tegen de hoogte van de vordering bepaalt op welke wijze u uw voormalig compagnon dient te benaderen.

Het feit dat u aangeeft niet beide leningen te kunnen dragen doet mij u wel dringend adviseren snel stappen te ondernemen (indien mogelijk). De geldverstrekkers zullen dit namelijk ook doen.

Voor meer informatie mag u mij vrijblijvend benaderen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag