Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste,

Mijn zus is sinds maart halve dagen aan het werken, inmiddels is ze langzaam aan het opbouwen naar 2 dagen in de week 5u en volgende week 2 dagen in de week 6 uur. Nu word door haar bedrijf haar ATV uren ingekort i.v.m. mijn ziekte (4u p.mnd), maar als ze vrij wil zijn moet ze ook de volledige 8uur opnemen. Klopt dit? want nu word ze aan 2 kanten gekort op haar uren zoals wij het zien.

graag hoor ik even.

mvg,

Beste vragensteller,

ten aanzien van atv-uren is het zo dat reeds ingeplande atv-uren normaliter vervallen als deze niet (kunnen) worden opgenomen.
Maar als atv-uren vrij in te plannen zijn gedurende het jaar, dan kan een werkgever deze niet inhouden.
Ik raad uw zus aan om de arbeidsovereenkomst en eventueel personeelsreglement en/of CAO te raadplegen om te kijken of daarin bepalingen zijn opgenomen over atv-uren.

Met betrekking tot het opnemen van vakantiedagen bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid geldt dat over de gehele arbeidsduur (dus over zowel de ziekte-uren als de op re-integratiebasis te verrichten uren) vakantiedagen worden opgenomen.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u gerust vrijblijvend contact met mij opnemen. Arbeidsrecht is mijn specialisatie.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hoi Peggy,

Dank voor je reactie.

In de Hibin CAO staat niks over de ATV dagen vermeld.
Als het volgende:

Alleen in bedrijven waar de ATV vrij opneembaar is, mag de werkgever van maximaal 7 vakantiedagen bepalen wanneer hij ze laat opnemen. Op ten minste 3 daarvan heeft de4 bouw collectief vrij. Ook hier geldt dat de OR of personeelsvertegenwoordiging moet instemmen met de selectie van die verplicht vrije dagen.

Ze krijgt voor de volledige 40u betaald en daarnaast heeft ze haar ATV dagen.
Ze hebben wel een collectieve sluiting op het werk maar of de dagen specifiek vast staan kan ze niet zeggen. Hoe gaat dit dan in zijn werk. Want normaal bouw je ATV op doordat je meer werkt als dat je betaald krijgt?


goedemorgen,

je bouwt over ziektedagen geen ATV-dagen op.
Tijdens ziekte bouw je als werknemer wel gewoon verlofdagen op. De CAO is op dit punt niet correct. Die vermeldt dat je alleen over de laatste zes maanden van ziekte vakantiedagen opbouwt. Per 1 januari 2012 is de vakantiewetgeving verandert. Op dat moment gold nog de CAO Hibin 2010-2012. De CAO is 2x met een jaar verlengd.

Er behoren binnen het bedrijf van de werkgever afspraken te zijn gemaakt tussen werkgever en OR/personeelsvertegenwoordiging omtrent het opnemen van die verplichte vrije dagen. Ik raad uw zus aan eens contact op te nemen met de OR/personeelsvertegenwoordiging.

En daarnaast raad ik haar nogmaals eens haar arbeidsovereenkomst te bestuderen. wellicht dat er een individuele afspraak is gemaakt over de ATV-uren.

Ik hoop dat hiermee uw vragen beantwoord zijn. Zo niet, dan hoor ik graag van u.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag