Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


De vader is in 1999 al overleden. De moeder is net opgenomen in het verpleegtehuis. In het testament van de vader is een bepaling opgenomen dat kindsdelen opeisbaar zijn bij opname verpleegtehuis.

Er zijn drie kinderen. Gewoonlijk wordt dan de erfenis door vieren gedeeld (corrigeer me als ik het fout heb). Een deel voor de moeder, en voor elk van de kinderen een deel.

Nu staat er ook in het testament
Erfstelling
‘Ik benoem tot erfgenamen van mijn nalatenschap: voor het één/honderdduistendste (1/100.000) gedeelte mijn echtgenote (...naam…); voor het resterende gedeelte voor gelijke delen en bij aanwas – behoudens plaatsvervulling als bij de Nederlandse wet geregeld mijn kinderen.’

Betekent dit dat de moeder maar 1/100.000ste erft, dus eigenlijk een paar dubbeltjes? En dat de rest door drieën gedeeld moet worden, voor elk kind 1/3 deel?

Dat klopt. Het hangt er natuurlijk ook van af hoe groot de erfenis daadwerkelijk is.

De moeder heeft ook andere wettelijke rechten (zoals recht op vruchtgebruik) die niet bij uiterste wilsbeschikking kunnen worden uitgesloten.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Is het dan niet zo dat het 'direct opeisbaar bij opname verpleegtehuis' boven het 'vruchtgebruik' van de moeder gaat?

Stel de erfenis is E75.000 (is makkelijk om mee te rekenen bij 3 kinderen).
Ma krijgt dus 75 cent, de kinderen krijgen dan pp E24.999,75
Daarnaast heeft ma nog wel wat geld, laten we zeggen E30.000. Ma is dus nog lang niet blut.
Wat voor andere wettelijke rechten heeft zij dan nog? En speelt dat recht op vruchtgebruik nog een rol?


Vader is overleden in 1999. Toen gold het oude erfrecht nog. Vaak werd de verzorging van de langstlevende geregeld met een ouderlijke boedelverdeling. De kinderen kregen zo ongeveer de hele nalatenschap (als vordering op de langstlevende), maar pas na een tijdje: dood van de langstlevende of - zoals in uw geval - opeisbaarheid in geval van opname in een verpleeghuis. U moet vooral in het testament kijken. Onder het oude recht waren de wettelijke rechten van tegenwoordig er nog niet.
Die verdeling: de facto door drie, niet door vieren. Het testament heeft dat gezegd. Ik verwaarloos de paar kwartjes van moeder.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag