Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Een vriend van mij wil graag een kamer(woonadres) bij mij.
Ik ben zelf eigenaar van de woning.
Hij zal een groot deel van het jaar in het buitenland verblijven maar wil in NL een woonadres hebben ivm sociale voorzieningen.

Wat zijn de financiele gevolgen voor mij mbt tot de belastingdienst, hypotheekaftrek ect.

Met de belastingdienst verwacht ik niet zo veel problemen als u een huurcontract van de kamer kan overleggen. Problemen zouden kunnen opkomen als de gemeente en instanties weten dat deze persoon feitelijk niet woont op het ingeschreven adres maar in het buitenland. Banken verbieden vaak onderhuur en huur van kamers en zelfs in gebruik geven ervan en daar staat vaak een flinke straf op, namelijk de opeisbaarheid van de lening of een ander rentepercentage. U kunt natuurlijk toestemming vragen aan de bank .

Beoordeel dit antwoord:

Er kan wel degelijk problemen komen met de Belastingdienst.
Als de kamerhuur meer is dan ca 4.800 dan geldt de zgn kamerverhuurvrijstelling niet.
Als dan is de renteaftrek eigen woning slechts van toepassing op dat deel van de woning dat voor zelfbewoning bestemd is.
Een en ander betekent dat de hypotheekrenteaftrek niet volledig van toepassing is

Beoordeel dit antwoord:

Dat is zo echter de vrijstellingsregeling is meestal wel bekend hier is een link voor u
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl /belastingdienst/prive/woning/eigen_woning/u_hebt_een_woning /verhuur_deel_eigen_woning_kamerverhuurvrijstelling

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u voor de reacties! Het gaat die vriend alleen om een ingeschreven adres in NL. Hij zal hier zo goed als nooit verblijven. De vergoeding hiervoor zal minimaal zijn, ik wil de vriend wel helpen maar ik wil geen problemen met instanties hierdoor krijgen. Hij is gepensioneerd en woont momenteel in het buitenland, hij ontvangt een pensioen vanuit NL maar hij weet dat de voorzieningen in NL beter zijn en dat is de achterliggende reden.


U moet vooral uitkijken met verklikkers en het is ook zo er een actief onderzoek kan komen , door instanties uitpluizen van sociale media hoort daar ook bij.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag