Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedemiddag, mijn buren willen uitbouwen. Dat betekent dat zij een muur willen bouwen op de erfafscheiding. Op die plek staat nu een stevige schutting die mooi begroeid is. Als die schutting weggehaald wordt, betekent dat dat beplanting weg moet. De lange wortels van de planten zullen het net nieuw aangelegde terras hoogstwaarschijnlijk beschadigen. Het liefst zou ik willen dat de schutting blijft staan en dat de buren hun muur tegen de schutting aanbouwen. Zij willen echter het liefst op de erfafscheiding bouwen. Wat is wijsheid?

Ik denk dat u de buren niet kunt verbieden de muur tegen de erfgrens aan te bouwen. Als daarvoor de schutting moet wijken, is dat vervelend maar ik sluit niet uit dat u 'misbruik van recht' maakt als u handhaving van de schutting eist. Het is vanuit bouwkundig oogpunt onwenselijk een muur tegen een schutting aan te bouwen en als ooit de schutting zou worden verwijderd, staat er een muur van een uitbouw die 'inspringt', wat ook geen fraai gezicht is.

U zou kunnen proberen met de buren overeenstemming te bereiken dat u verwijdering van de schutting aanvaardt, maar dat u wel graag de mogelijkheid zou hebben om tegen de muur van de buren aan opnieuw begroeiing te planten, en eventueel toestemming zou willen krijgen om met het oog daarop eventueel een rasterwerk aan de muur van de buren te bevestigen.

Beoordeel dit antwoord:

Op het eigen erf mag in beginsel een scheidsmuur worden geplaatst tot 2 meter hoogte.
Het is overigens mogelijk dat uw gemeente in een gemeentelijke verordening iets anders heeft voorgeschreven. Daarmee dient u dan rekening te houden.

Onder een muur wordt verstaan iedere ondoorzichtige afsluiting van steen, hout, matglas, plastic, versterkte rietmatten of ander daarvoor geschikt materiaal. De ene buurman kan eisen dat de andere buurman er aan meewerkt dat op de erfscheiding een scheidsmuur van twee meter hoogte wordt geplaatst. Dus voor de ene helft op het erf van de één en voor de andere helft op het erf van de ander. Zo’n scheidsmuur is gezamenlijk eigendom (dit wordt mandeligheid genoemd) en de eigenaren van zo’n muur dragen gezamenlijk de kosten.

U kunt proberen om schriftelijk bezwaar te maken bij de buren. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u persoonlijk contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag