Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedenavond,

Sinds ruim een maand zit ik in de ziektewet. Het werk dat ik doe, kan en mag ik niet meer voortzetten hoewel mijn baas dat wel van mij verwacht. ( ik heb de spierziekte Spasmofillie en werk 16 uur per week als schoonmaakster) Zelf ontslag nemen doe ik niet, bang geen recht te hebben op een uitkering.

Maar is dat terecht of is er een uitzondering op de regel bij het niet meer kunnen uitvoeren van het werk?

Beste vragensteller,

ik raad u ook ten zeerste af om zelf ontslag te nemen als u (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent. Ik ga er daarbij van uit dat u in het verleden geen ziektewet-/WAO- of WIA-uitkering ontvangen heeft.

Uw werkgever is wettelijk verplicht om gedurende de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid het salaris (gedeeltelijk) door te betalen. Indien u zelf uw arbeidsovereenkomst opzegt komt u niet in aanmerking voor een uitkering.

Ik proef daarnaast ook uit uw verhaal dat uw werkgever uw situatie niet serieus neemt. Ik wil u dan ook nog meegeven dat het de bedrijfsarts (en eventueel UWV bij een deskundigenoordeel) is die oordeelt over (de mate van) uw arbeidsongeschiktheid. Uw werkgever is daartoe niet bevoegd.

mocht u nog vragen hebben, neemt u gerust vrijblijvend contact met mij op. Ik ben gespecialiseerd in arbeidsrecht.

Beoordeel dit antwoord:

Ik ben arbeidsrechtjurist en ben het eens met bovenstaand antwoord. En als u uw eigen werk niet kunt hervatten, moet werkgever helpen bij uw re-integratie in een andere functie of bij een andere werkgever.
Laat u niet intimideren door werkgever en bespreekt een en ander met de bedrijfsarts.
Als u er niet uitkomt, kunt u vrijblijvend contact met me opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Aanvulling:

Allereerst hartelijk dank voor de antwoorden.

Mijn baas neemt mijin zeer zeker niet serieus en verplicht mij te gaan werken morgen. Welliswaar minder uren maar ik moet er zelf heen, op een locatie waar ik normaal gesproken nooit werk. Daarbij moet ik of gebracht worden, of met het openbaar vervoer. Ik mag namelijk geen auto rijden van de arbo arts. Voor langere afstanden heb ik echter een rolstoel aangevraagd omdat ik het niet red. Hoe omslachtig is deze verplichting!

Ik ben het daarbij totaal niet eens met het oordeel van de arbo arts. Zij heeft geoordeeld na aanleiding van een mondeling gesprek, geen onderzoek naar de plek des ziekmelding namelijk mijn rug met verlamming naar mijn benen.
Ook heeft zij niets qau informatie opgevraagd bij de reumatoloog, neuroloog, huisarts, fysiotherapeut, masseur of revalidatie arts.

Ik heb het uwv gebeld en een second option aangevraagd. Zij adviseerde mij morgen wel te gaan uit goede wil.

Ik heb de revalidatie arts gebeld (heb maandag pas eerste gesprek) en zij vertelde mij weer dat het mijn goed recht is, het gesprek en onderzoek van maandag af te wachten.

Mijn laatste optie is dat ik in naar de huisarts ga en hem laat verklaren dat ik niet mag/kan werken.

Mvgr C.


Ik raad u dringend aan om even rechtstreeks contact met me op te nemen voor overleg gezien de situatie! Deze behoeft haast.
Dat overleg is vrijblijvend.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag