Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedendag,

In een ander onderwerp veld deze eerder geplaatst maar nog geen reactie en vandaar nu in deze rubriek. Dank alvast voor uw reactie;

Mijn partner krijgt een restschuld op een door haar aangekochte woning welke zij heeft gekocht (zonder NHG helaas) voordat wij elkaar kenden. Nu woont zij bij mij en na 2 jaar van het te koop staan van haar woning is er een koper. Nu ontstaat er een restschuld voor haar waardoor de bank vraagt of ze kan kijken of ze dit kan financieren. Nu wil ik dat het tussen haar en de bank blijft voor wat betreft een regeling en ik daarin geen draagkracht geef. Ook al hebben we 2 kinderen, we hebben geen samenlevingscontract of i.d. samen en ik ben financieel niet verantwoordelijk voor haar zover ik weet.

Vragen;

Klopt het dat ik niet hoef mee te worden genomen in dit probleem met haar restschuld en de bank die haar de lening destijds heeft verstrekt? Nu zij tevens werkeloos is heeft zij op haar naam geen mogelijkheid om te iets te financieren, en met mij erbij wel. maar dat willen we/ik niet.Willen we dat de bank met haar een oplossing bedenkt waarvan een optie kan zijn dat de bank een deel van de restschuld kwijtscheld ( restschuld wordt +/- € 30.000) en een regeling treft met haar voor een dus een lager bedrag. Kan dat? of moet ik erbij betrokken worden doordat we samen wonen en kinderen hebben?
En als laatste, in hoeverre kunnen zij de verkoop tegenhouden? of kunnen wij gewoon doorgaan met de verkoop die toch moet gebeuren gezien de situatie? er schijnt een royement verklaring te moeten worden afgegeven door de bank.

Hartelijk dankvoor uw reactie alvast!

Met vriendelijke groet.

Uw partner en de bank zijn een overeenkomst aangegaan. Bij die overeenkomst bent u geen partij en u bent ook geen partij geworden doordat u met uw partner bent gaan samenwonen of doordat u met haar kinderen hebt gekregen. Dat was anders geweest als u met uw partner in gemeenschap van goederen was getrouwd, of een geregistreerd partnerschap was aangegaan maar dat is niet het geval. Het is dus de schuld van uw partner. U hoeft dus niet te vrezen dat u op enigerlei wijze betrokken kunt worden bij de schuld die ontstaat door de verkoop van de woning van uw partner. Indien er een regeling met de bank getroffen wordt, hoeft uw inkomen daar geen rol in te spelen, want zoals gezegd, u bent geen partij in de overeenkomst.

De schuld die uw partner krijgt kan wel fiscale gevolgen hebben en het kan zo zijn dat als uw partner het overeengekomen maandelijkse bedrag aan rente en aflossing niet nakomt er bijvoorbeeld beslag kan worden gelegd op de gezamenlijke inboedel. Het is dus verstandig om een lijst op te stellen van de spullen ie van u zijn, zodat daar geen beslag op gelegd kan worden.

Eventueel zou uw partner in de schuldsanering terecht kunnen komen. Dat heeft ook gevolgen voor u, want uw partner heeft dan minder te besteden zodat u meer kosten moet dragen.

U kunt de koop wel tegenhouden, maar dat zou uiteindelijk kunnen leiden tot een executieverkoop als uw vrouw de maandelijkse lasten van de hypotheek niet meer kan dragen. Een executieverkoop levert meestal een stuk minder op dan een gewone verkoop. Als uw partner de maandelijkse hypotheeklasten wel kan dragen kan zij erop gokken dat de markt nog meer aantrekt en dat er misschien een koper komt die meer gaat betalen, maar dat is wel een flinke gok. Verstandig is dat ww partner de verschillende scenario's voor de verkoop van de woning (nu of later) met de makelaar bespreekt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte heer Larooij,

Hartelijk dank voor uw (spoedige) reactie. Het is duidelijk dat het tussen haar en de bank kan blijven, ik ben wel heel benieuwd wat de schikkingen mogen en kunnen zijn.

Alleen het laatste punt is andersom, wij willen de verkoop juist graag door laten gaan (bij een goede regeling met de bank) en daarom was juist de vraag of de bank het tegen kan houden? bij passeren notaris schijnt dat de bank de royement verklaring, of het verstrekking voorbehoud heet het dacht ik ook, kunnen tegenhouden? Weet u daar nog meer over?

Weer veel dank.
Met vriendelijke groet.


De bank heeft de mogelijkheid om de verkoop van de woning te blokkeren als de bank vindt dat er een te grote restschuld overblijft. Er is de laatste jaren veel te doen geweest om deze blokkeringen omdat het mensen in grote problemen kan brengen. Voor zover ik begrijp is het beleid bij banken nu dat ze willen proberen maatwerk te leveren. Dat houdt dus in dat uw partner contact op moet nemen met de bank om in overleg te treden om een goede regeling te treffen. Als zij eenmaal een goede regeling met de bank getroffen heeft dan zal de bank de verkoop niet (meer) blokkeren.

Beoordeel dit antwoord:

Overigens, met ingang van 1 januari 2013 kunt u ook aftrek krijgen van rente die iemand betaalt op een schuld die hij/zij heeft als gevolg van een restschuld die is ontstaan in de periode van 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017. Deze aftrek kunt u ook krijgen indien u geen eigen woning meer heeft, dus als de woning verkocht is en u een woning huurt. De aftrek geldt voor een periode van 15 jaar na het moment van het ontstaan van de restschuld, zie de website van de Belastingdienst. Het is dus ook verstandig om met de Belastingdienst contact op te nemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw toelichtingen. En of een te grote restschuld de verkoop in de weg zal gaan zitten dat kan ik mij haast niet voorstellen, de hypotheek en dus schuld is nu vele malen hoger dan het rest bedrag wat nu onstaat. (Huis 114000 waard, bod ligt er nu. Hypotheek 148.000) Dus als ze de woning niet meer kan betalen dan is een lager bedrag om af te betalen de beste optie voor de bank hoop ik. En ik hoop dat ze zullen schikken omdat ze nu zonder baan zit en 2 kinderen heeft en inwonend met een laag inkomen van straks € 900,oo. En daar moet ze nog het e.e.a. van betalen.
Inmiddels bekend dat we 3 offertes moeten insturen met een afwijzing van de betreffende instanties en dan komen ze er op terug. Ben erg benieuwd!

Nogmaals veel dank.
Met vriendelijke groet!



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag