Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


goedendag,

tussen ons en de buren zit een stook grond wat eigendom van ons is en waar de buren ook gebruik van maken om naar de straat te lopen.
wij wonen er nu 8 jaar en de vorige eigenaar heeft er 25 jaar gewoond.
de buren die het stuk grond gebruiken wonen er 18 jaar en gebruiken deze grond ook al 18 jaar.

nu willen wij graag een schutting op de scheiding plaatsen maar mag dat of zit er al een recht van overpad op?

als er recht van overpad op zit mogen wij dan wel de situatie aanpassen zodat ze er nog wel langs kunnen d.m.v. een deur in de schutting bijvoorbeeld.

Het gaat om twee vragen, over een recht van overpad en over een schutting met deur.
1. "Zit er al een recht van overpad op?" Een recht van overpad vestig je bij de notaris: elke buur ondertekent daartoe de akte. En als je je huis verkoopt, dan moet de verkoper je dat ook melden. Dus: in uw akte van de aankoop van uw huis moet ook staan of u de buren een recht van overpad over uw grond moet verlenen. Is dat niet zo of bent u de akte kwijt, vraag dan het Kadaster om hulp: die kunnen de akte - als die er is - voor u opsnorren en een kopie toesturen.
2. Misschien verjaring. Is er géén akte, dan kan het zijn dat het recht van overpad door verjaring is ontstaan. Dat is juridisch een moeilijk verhaal én eentje waar niet u, maar uw buren bewijs van moeten leveren. Als uw buren een beroep doen op een recht van overpad door verjaring, neem dan contact op met een verjaringsspecialist, zoals ik.
3. Allebei niet: dan kan het zijn dat u de buren best toegang wilt blijven verlenen over uw grond. Dat is dan een persoonlijk recht dat u als goede buur aan uw buren verleent. Zo'n recht verdwijnt als uw buren verhuizen. Krijgt u nieuwe buren, dan kunt u opnieuw bezien of ook hen wil toelaten op uw grond.
4. "Als er recht van overpad op zit mogen wij dan wel de situatie aanpassen zodat ze er nog wel langs kunnen d.m.v. een deur in de schutting bijvoorbeeld?" Ja, dat mag sowieso (recht van overpad of niet). Geef dan wel de buren ook een sleutel.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag