Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Hallo
10 jaar geleden kochten wij wij een woonhuis met minicamping op 3,5ha grond met agrarische bestemming met ontheffjng voor de minicamping. In de afgelopen jaren is zonder ons medeweten of bericht door de gemeente de grondbestemming gewijzigd naar 'wonen'. Wat heeft dit voor een nieuwe koper eventuele gevolgen voor hun hypotheek aanvraag? Makkelijker of moeilijker te verkrijgen?

Alvast bedankt

Een hypotheekverstrekker zal beoordelen of het voorgenomen gebruik toegestaan is. Indien het gebruik niet is toegestaan wordt de hypotheek aanvraag veelal geweigerd.

De kern vraag is of de woonbestemming passend is bij het beoogde gebruik.

Ik begrijp uit de vraagstelling dat er geen actief agrarisch bedrijf meer aanwezig is en er sprake is van wonen. Een woonbestemming is daarmee een passende bestemming. Als de gronden en bebouwing voor wonen zal worden door verkocht zal de woonbestemming juist positief zijn.

Ter informatie: Een herziening van een bestemmingsplan wordt bekend gemaakt. Dat vergt van een ieder een eigen oplettendheid. Zie daarom de gemeentelijke bekendmakingen wekelijk na. U zou kunnen nazien of uw gemeente gebruik maakt van digitale bekendmakingen via https://zoek.overheid.nl/berichten_over_uw_buurt_eenvoudig_zoeken en u aanmelden voor de email-allert.

U geeft aan dat u de ontheffing met de koop (10 jaar gelegen) heeft verkregen. Ik vraag mij daarbij af of de destijds aan de voorgaande eigenaren afgegeven ontheffing op de gronden rust of (ook) persoonsgebonden was/is. In het laatste geval zou de ontheffing op uw aanvraag opnieuw moeten zijn vergund of overgedragen. Verder geef ik u (indien u de minicamping nog in bedrijf is) na te gaan of deze rechten met de herziening zijn meegenomen. Bij vragen daarover verneem ik graag van u.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Er is inderdaad geen actief boerenbedrijf en dat was bij de vorige eigenaar ook niet het geval. De camping was een van de campingterreinen in de gemeente Coevorden die met de wetswijzigingen (Wet op Openluchtreacreat) op 1 januari 2008 vanwege de bestaande activiteiten mocht voorbestaan als minicamping. Dit is per e-mail aan ons bevestigd t.t.v. de overname.

Wij hebben de overname indertijd aan de gemeente bevestigd en zij hebben dit in 2008 bevestigd. In 2008 heeft de gemeente i.v.m. bedrijfswijziging de bewegwijzering veranderd en in 2010 is ook nog een extra adres door de gemeente aan de minicamping toegekend. De camping is altijd zeer succesvol geweest en we hebben vele awards gewonnen. Natuurlijk hebben wij in die 10 jaar netjes de toeristenbelasting geïnd en afgedragen.

Momenteel staat het woonhuis met de camping te koop en is er duidelijke interesse. De verandering van grondbestemming was voor ons dus een verrassing, zeker met het feit dat de ontheffing voor de minicamping er van af lijkt te zijn gehaald (of i.i.g. niet voortgezet). Ik heb hierover deze week overleg met de gemeente.

De agrarische grondbestemming zal zeker niet worden teruggezet en ik ben benieuwd of de 'nieuwe' bestemming 'wonen' (en dan inclusief de goedkeuring voor het voortzetten van de minicamping) een vooruitgang zal betekenen voor zowel ons als verkopende partij/aanbieder, als voor potentiële kopers (oa. in het verkrijgen van hypotheek)

met vriendelijke groet,


Voor het buitengebied van de gemeente Coevorden geldt het volgende (artikel 38.1 sub a bestemmingsplan buitengebied). "Onder een gebruik in strijd met het bestemmingsplan wordt begrepen: het gebruik van de gronden en bouwwerken ten behoeve van vrij kamperen, kleinschalig kamperen of een andere vorm van kleinschalige verblijfsrecreatie, met uitzondering van bestaande kampeerterreinen, waar kleinschalig kamperen tot 25 kampeermiddelen is toegestaan;"

Met andere worden met een geldende ontheffing kan de bestaande minicamping tot 25 plaatsen worden voortgezet. Voor een eventuele koper is net van belang de ontheffing over te (laten) dragen.

Mocht uw gronden niet in het 'Buitengebied' zijn gelegen gelden er uiteraard andere regels. Zonder exact adres kan ik geen nadere duidelijkheid geven.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Weer een stap verder met jouw informatie :-)
Het betreft inderdaad het buitengebied van de gemeente Coevorden en wel camping Drentsheerlijk (Geesbrug).



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag