Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo
Een vraagje heb een contract voor bepaalde tijd in oktober is er een afspiegeling waar ik ook in meegenomen wordt. Mijn contract loopt tot april volgendjaar. Een colega waarvan het contract in december afloopt wordt niet meegenomen in de afspiegeling en krijgt het contract verlengd zegt zij. Mag dit .
mvg

Beste vragensteller,

Tot 1 april 2014 gold de regel dat op de datum van afspiegeling ('de peildatum') alle contracten (bepaalde en onbepaalde tijd) meetellen die op dat op moment langer dan 26 weken duren. Sinds 1 april 2014 geldt de regel, dat ook bepaalde tijd contracten die korter dan 26 weken duren meetellen in de afspiegeling.

Bij de ontslagvolgorde zijn 4 groepen relevant:
1) flexibele medewerkers (zoals gedetacheerden);
2) tijdelijke werknemers met een bepaalde tijd contract, dat binnen 26 weken vanaf de peildatum eindigt;
3) AOW-gerechtigden en
4) tijdelijke werknemers, van wie het contract na 26 weken na de peildatum eindigt en vaste medewerkers met een onbepaalde tijd contract.

Uitgangspunt is dat vaste medewerkers een grotere rechtsbescherming genieten dan flexibele werknemers. Er is een rangorde in de bovengenoemde 4 groepen. Dat betekent dat werknemers uit groep 4 pas voor ontslag in aanmerking komen als de noodzakelijke personeelsinkrimping niet (volledig) gerealiseerd kan worden door afscheid te nemen van mensen uit groepen 1 tot en met 3.

Ik hoop dat hiermee uw vraag voldoende beantwoord is.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag