Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


hallo,

Ik heb een huurder gehad in mijn appartement. deze is in slaap gevallen met een sigaret. hij is er achtergekomen en het matras op het balkon gegooid. Uren later is er brand uitgebroken en de achtergevel weggebrand.

Deze persoon was niet verzekerd. er is geen opstal verzekering aangezien het een appartement betreft.

De vereniging van eigenaren beweerd dat ik voor de kosten opdraai omdat zij de achtergevel moeten vervangen.

Ik ben van mening dat de vereniging van eigenaren verzekerd is hiervoor.

wie is er nu verantwoordelijk voor de kosten?

Op basis van uw informatie is de huurder aansprakelijk voor de schade. Nu die niet verzekerd is en mogelijk geen verhaal biedt, zal de VvE proberen de schade op u als eigenaar te verhalen. U dient de claim in elk geval bij uw verzekeraar (inboedel of aansprakelijkheid) in te dienen. De VvE moet de schade bij haar opstalverzekeraar claimen. Mogelijk bieden de verzekeraars wel dekking. Zo niet, dan bent u naast de huurder gehouden de schade te vergoeden. Indien u betaalt, kan u de schade op huurder verhalen.

Beoordeel dit antwoord:

In de onderlinge verhouding eigenaar van het appartement - VVE bent u aansprakelijk voor eventuele schade aan de gevel, voor zover deze niet door de verzekering van de VVE wordt gedekt. U doet er verstandig aan om de VVE aan te schrijven met het verzoek de schade aan te melden bij de verzekering.

Daarnaast is de huurder in de onderlinge verhouding verhuurder-huurder aansprakelijk voor de schade die door zijn toedoen of nalaten is aangericht.

In de praktijk zal het veelal betekenen dat u de VVE schade bij u claimt en dat u vervolgens deze schade dient te verhalen bij de huurder. Dit levert uiteraard voor u een probleem op als de huurder geen verhaal biedt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag