Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,

Ik werk sinds vorige jaar zomer bij een detacheringsbureau. Ik heb een jaar contract. In de arbeidsovereenkomst staat een artikel met als titel Relatiebeding.

In artikel relatiebeding staan drie punten:
1- Het is werknemer niet toegestaan tijdens of binnen 12 maanden na einde van de arbeidsovereenkomst met werkgever een dienstverband of ander zakelijk contact aan te gaan met of te onderhouden met opdrachtgevers/relaties van werkgever.
2- Opdrachtgevers/relaties van werkgever zijn alle natuurlijke- en rechtspersonen waarmee werkgever gedurende een periode van 12 maanden voorafgaande aan de beëindiging van de arbeidsovereenkomst zakelijke contacten heeft onderhouden.
3- Dit beding is tevens van toepassing wanneer werknemer gedurende de in het eerste lid van dit artikel genoemde periode, door bemiddeling van een opdrachtgever van werkgever, in dienst treedt bij of ander zakelijk contact aangaat met een bedrijf, dat door werkgever wordt aangemerkt als een relatie van de betreffende opdrachtgever.

Verder staat er in het contract dat bij overtreding van het boven genoemde artikel een boete zou worden opgelegd. (een jaar salaris + 500euro voor elke dag dat de werknemer in overtreding is).

Ik heb hier en daar gelezen dat dat niet mag. Klopt dat?
En betekent het dat de werknemer niet aan dit relatiebeding kan worden gehouden?

Alvast bedankt.

Een relatiebeding is een afspraak tussen een werkgever en een werknemer die de werknemer verbiedt na het einde van de arbeidsovereenkomst werkzaam te zijn voor klanten of relaties van de werkgever.

Een relatiebeding lijkt op een concurrentiebeding, maar het is niet hetzelfde. Het concurrentiebeding beperkt de werknemer om na het einde van de arbeidsovereenkomst op een bepaalde manier werkzaam te zijn. Het relatiebeding brengt niet zo’n beperking met zich mee, maar het verbiedt de werknemer om die werkzaamheden voor de klanten of relaties van zijn oud-werkgever te verrichten.

Een relatiebeding geldt vaak gedurende een bepaalde periode (bijvoorbeeld een of twee jaar), en soms is afgesproken dat de werknemer een boete moet betalen als hij het relatiebeding overtreedt. De rechter kan zowel de periode waarvoor het relatiebeding geldt alsook de hoogte van de boete matigen, blijkens art. 7: 653 BW. De rechter laat deze beide bedingen ongemoeid.

Een concurrentiebeding is slechts geldig wanneer de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is aangegaan (art 7:653-1 BW).

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik kan niet uit uw reactie opmaken of het is toegestaan om een relatiebeding in een tijdelijke contract op te nemen. (Zoals het in mijn eerdere post stond).


Sinds 1 januari 2015 is het verboden om een concurrentiebeding op te nemen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. De uitzondering op deze hoofdregel luidt dat een concurrentiebeding wél in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan worden opgenomen als bij het concurrentiebeding een motivering is opgenomen waaruit blijkt dat het beding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen aan de zijde van de werkgever.

Beoordeel dit antwoord:

Per 1-1-2015 is het ook verboden een relatiebeding in een tijdelijke arbeidsovereenkomst op te nemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag