Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hallo, mijn buurvrouw heeft aan mijn schutting een zestal eekhoorns gehangen, zonder te vragen, waar ik direct tegen aan kijk. Ze hangen vlak bij mn keuken en huiskamer. Ik vind ze foeilelijk. Het is misschien kinderachtig, maar ik wil dat ze die dingen daar weghaalt. In hoeverre sta ik in mn recht om haar dit te zeggen.

Van belang is of de schutting uw eigendom is. Als dat het geval is, mag niet zonder uw toestemming enig voorwerp aan uw schutting (ook niet aan de zijde van de buren) worden bevestigd of opgehangen (schilderen of boren van gaatjes en slaan van spijkers mag dus ook niet). U kan de buurvrouw dus verzoeken alles weg te halen. Indien de schutting echter gezamenlijke eigendom is (bijv. omdat samen ieder de helft heeft betaald bij plaatsing) en deze schutting op de erfgrens staat (in juridische termen: mandelig is) dan mag uw buurvrouw aan haar zijde wel zelf boren, schilderen of iets naar eigen believen ophangen en is daarvoor uw toestemming niet nodig.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u wel voor het antwoord. De schutting is mijn eigendom, maar staat voor een klein gedeelte op de erfscheiding. Dit is ook precies de plek waar die eekhoorns hangen. Schutting bestaat uit vijf delen, het eerste deel is voor een gedeelte erfscheiding, de rest staat op mijn erf.
Sta ik dan nog steeds in mijn recht?


Ja. De schutting is uw eigendom en u bepaalt wat er op, aan of tegen de schutting wordt vastgezet. U staat in uw recht, zelfs als er voorwerpen aan de andere kant van de erfscheiding tegen uw zin worden vastgemaakt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Goedemiddag, ik heb een verzoek gedaan via een briefje. Vrijdagavond in haar brievenbus gegooid. Zij is thuis, maar heeft nog niet de eekhoorns weggehaald. Mag ik dit zelf doen en in een tas deponeren en bij haar achter/voordeur neerleggen of moet ik echt op haar actie wachten? Graag hoor ik van u.


Wellicht is het raadzaam eerst contact te leggen door aan te bellen of te telefoneren. Communicatie onder vier ogen werkt doorgaans beter dan schrijven. Succes!

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het lastige is dat mijn buurvrouw niet echt wil communiceren. Wij hebben een geschil (ongeveer drie maanden geleden) en ik heb toen de Buurtbemiddeling ingeschakeld. Zij wil ook met hen niet praten. Zij heeft mij bedreigd, proberen op te sluiten in haar huis, mij voor alles wat lelijk is uitgescholden. Achter mijn rug om juridisch uitgezocht of mijn nieuwe schutting, schuurtje wel op de goede plek stond. Ik woon daar vanaf begin februari. Ik heb geen vertrouwen meer in haar. Dus ik vind het erg lastig om dit bespreekbaar te maken in een gesprek. Vandaar dus het briefje. Wat kan ik nu het beste doen, toch nog een poging wagen en bij haar aanbellen? Graag hoor ik van u.


Reactie van de vraagsteller

Goedemiddag, ik ben gisteren bij mn buurvrouw geweest voor een gesprek maar ze wil niet echt praten. Ze wil wel weten waar ik mijn informatie vandaan heb. Is dit relevant en mag ik haar dit vertellen. En sorry maar klopt het echt wat u mij verteld? Ik vind nl. op andere juridische sites een ander antwoord. Daar wordt gezegd dat een schutting altijd mandelig is, ook al is het in mijn geval mijn eigendom. Ik zou het zeer vervelend vinden wanneer ik een flater sla bij mn buurvrouw en ook wil ik niet aan uw vakkundigheid twijfelen. Ik hoop nog wat van u te horen. Mvgr.


Een schutting is zeker niet altijd mandelig. Mandeligheid is een vorm van mede-eigendom en de schutting is -zo schrijft u- uw eigendom. De schutting is nieuw zo heb ik begrepen en staat ook nog eens voor het overgrote deel op uw grond en staat slechts voor een klein gedeelte op de erfgrens. Als u de schutting nieuw heeft geplaatst op uw kosten bevestigt dit in elk geval het standpunt dat de schutting niet mandelig is. Het blijft echter lastige materie en burenrecht is veel meer dan alleen maar een juist juridisch standpunt innemen

Beoordeel dit antwoord:

Graag willen wij ons voorstellen. Wij zijn van het SBS6 televisieprogramma ‘ Doet Uitspraak’. In dit programma lost hooglopende kwesties en conflicten op.

Wij hebben uw case gelezen en bieden u juridisch advies aan en de mogelijkheid om uw zaak in ons tv-programma te behandelen.

is ruim 20 jaar geleden begonnen met het tv-programma 'De Rijdende Rechter' omdat hij vindt dat alle mensen recht hebben op recht!

Als u interesse heeft kunt u contact met ons opnemen.

Hartelijke groeten,

Vera Driessen
Redacteur - Doet Uitspraak

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Goedemiddag,

Het incident is inmiddels opgelost.

Met vriendelijke groet



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag