Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hallo,

sinds 2014 woon ik samen met mijn partner, we hebben geen samenlevingscontract en zijn niet getrouwd. Sinds begin 2015 hebben wij samen een kind en zijn dus automatisch fiscaal partners voor de belastingdienst. Mijn partner heeft geen eigen inkomen maar heeft dus bv wel recht op de algemene heffingskorting.

Mijn partner heeft schulden die zijn ontstaat voor onze relatie, ik ben daarvoor niet hoofdelijk aansprakelijk en tot nu toe betaald zij een deel van die schulden af met de algemene heffingskorting die zij ontvangt.

Nu blijkt dat zij in 2013 (dus voor onze relatie) te veel toeslagen van de belasting heeft ontvangen, het gaat hier om een fors bedrag van enkele duizenden euro's. Dit moet zij binnen 24 maand in termijnen gaan terug betalen, dit lukt dus niet.

Nu is mijn vraag of ik ook aansprakelijk kan worden gehouden voor deze schuld aangezien wij (verplicht) fiscaal partners zijn? De schuld is nl. ontstaan voor ons fiscaal partnerschap. Bij bv het aanvragen van een betalingsregeling moeten mijn inkomensgegevens ook ingevuld worden....

Alvast bedankt voor uw reactie

Als u samenwoont zonder samenlevingscontract, dan blijven de schulden bij de persoon die ze op naam heeft. U kunt derhalve civielrechtelijk gezien niet aansprakelijk worden gehouden voor de schulden van uw fiscale partner. U mag uw partner wél financieel ondersteunen in de betalingsregeling want u kwalificeert als fiscaal partner.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag