Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Hoe krijg ik een huurder uit mijn eigen woning?

Als vriendendienst heb ik iemand geholpen om tijdelijk in mijn huis te laten verblijven. Omdat ik niet zo vaak in mijn woning was dacht ik. Sinds 2015 zou het tijdelijk zijn maar nu ik er zelf in wil om te wonen krijg ik deze persoon met vriendin en kind er niet zo maar uit.
Is er een manier om deze persoon uit mijn woning te krijgen?

Dit is ene lastige situatie. U kunt een huurder laten vertrekken als er sprake is van "dringend eigen gebruik", maar die toets is behoorlijk zwaar, en dit wordt door de rechter eigenlijk enkel toegestaan als er geen andere mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld als u terugkomt uit het buitenland. Als u nu al ergens anders woont dan gaat de rechter er eigenlijk standaard van uit dat er dus geen sprake is van dringend eigen gebruik.
En dan zijn er eigenlijk weinig legale mogelijkheden, buiten het stelselmatig verhogen van de huur totdat de huurder zelf eieren voor zijn geld kiest.

Beoordeel dit antwoord:

Afhankelijk van de huurprijs die de huurder betaalt, en of deze marktconform is, is er ook nog een mogelijkheid om de huurder ene nieuw huurcontract, met een marktconforme (redelijke) huurprijs aan te bieden en als hij deze weigert, kunt u op die grond proberen de huur beëindigd te krijgen.
Als de huur die betaalt wordt dermate laag is en niet meer behelst dan een vergoeding voor water, gas en water dan kunt u proberen te beargumenteren dat er geen sprake is van huur.
Voor de vordering op grond van dringend eigen gebruik zal bij de belangenafweging de omstandigheden waaronder u de woning aan deze huurder verhuurd heeft, kunnen meewegen (in uw voordeel) als u de omstandigheden kunt aantonen waaronder de afspraken gemaakt zijn.
Afhankelijk van de omstandigheden is wellicht een vordering tot beëindiging van de huur wegens slecht huurderschap ook nog een optie.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De huurder huurt(mondeling afgesproken) een slaapkamer en mag ook gebruik maken van mijn badkamer/wc/ woonkamer, keuken zit in de woonkamer.
Geen gebruik toegestaan van de andere kamers en schuur daar zijn mijn spullen (nu blijkt stonden).Betreft dus kamerhuur om hem te helpen toen hij op straat stond. Afspraak was zoeken eigen woonruimte. Geen bewoning andere personen toegestaan. Loge bij uitzondering en na schriftelijke toestemming mogelijk. Nu blijkt dat hij er jaren woont met zijn vriendin en kind. Hiervoor is nooit toestemming gevraagd. Daarnaast heeft hij nu aangegeven dat hij de voordeur andere kleur heeft geschilderd, buitenkant heeft geschilderd en in de woning grote aanpassingen heeft gedaan, en de tuin heeft leeggehaald. Dit alles zonder toestemming. Kan huurcontract worden ontbonden ivm geen goed huurdersschap? Het was de afspraak om woonruimte te zoeken maar nu blijkt hij daar een gezin heeft gesticht. Ik wil terug in mijn woning maar zonder zijn gezin


Een en ander is afhankelijk van de bewijsbaarheid van hetgeen u stelt. Ik begrijp van uw schrijven dat alles mondeling is afgesproken en dan is er een reële kans dat de huurder de door u beweerde afspraken (van kamerhuur) zal ontkennen. Aangezien u in een eventuele procedure de eisende partij bent, zult u moeten aantonen hetgeen u beweert. En zonder schriftelijke vastlegging van de gemaakte afspraken en betwisting van hetgeen u beweert door de huurder, zal de rechter u niet snel volgen.
Slecht huurderschap is erg afhankelijk van de specifieke gebeurtenissen; daarbij kan ook het betaalgedrag een rol spelen. Als er altijd te laat betaald word (na de eerste van de maand is al te laat) zou dat kunnen meewegen in de kwalificatie slecht huurder.
Een huurder uit een woning krijgen is een lastig traject. In enkele gevallen lukt het maar de kans van slagen wordt heel sterk bepaald door de specifieke feiten en omstandigheden. Belangrijk bij slecht huurderschap is een goed dossier op te bouwen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag