Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hoe moet ik mijn ontslag goed regelen?

Goedemiddag,

Na drie tijdelijke contracten heb ik een vaste aanstelling gekregen maar met een ontwikkeltraject (als maatschappelijk werker). Dit ontwikkeltraject is afgesloten, maar de uitkomst is dat ik niet meer bij mijn werkgever kan blijven. In dit ontwikkeltraject hebben wij afspraken staan, waar voor mijn gevoel niet aan gehouden is. Er waren drie uitkomsten welke zijn vastgelegd met HR, mijn teammanager en mijzelf. Dit document heb ik en de uitkomsten zouden als volgt zijn:

'Voor het ontwikkeltraject wordt een periode van 4 maanden uitgetrokken van 1 november 2020 tot 1 maart 2021. Wij zullen het verbetertraject zullen regelmatig tussentijds evalueren. Hiervoor zal één keer per maand een evaluatiegesprek worden ingepland. Na 4 maanden zal er een eindevaluatie plaatsvinden. Daaruit kunnen drie conclusies komen:
 Alle bovenstaande ontwikkelpunten zijn op het gewenste niveau;
 Alle bovenstaande ontwikkelpunten zijn nog niet op het gewenste niveau, maar er is wel verbetering zichtbaar;
 De bovenstaande ontwikkelpunten zijn niet op het gewenste niveau en we zien ook geen verbetering.'

De uitkomst is dat er wel ontwikkeling is geweest, maar dat het contract alsnog wordt ontbonden. Dit heeft voor de situatie gezorgd waar ik nu in zit. Er is een VSO in aankomst, ik heb mij vandaag ziek gemeld maar mijn teammanager heeft besloten om mij niet ziek te melden, maar dat ik een vrije dag krijg vanuit het bedrijf. Ik weet nu even niet hoe ik hier verder mee om moet gaan. Ik heb onderbouwing voor mijn ontwikkeling, 360 graden feedback formulieren van collega's die dit wouden invullen.

Graag hoor ik van u!
Vriendelijke groet,

Laat de VSO checken door een gespecialiseerd arbeidsrecht advocaat (lid specialisatievereniging), b.v. mij. Vaak vergoedt de werkgever de daaraan verbonden kosten. Ook is op veel advocatenkantoren het eerste gesprek gratis, zoals op mijn kantoor.

Over een VSO valt veel te zeggen, maar vaak is het beter het concept te beoordelen (transitievergoeding, non-concurrentiebeding, vergoeding niet-genoten vakantiedagen, WW-proof? etc. etc.)

Beoordeel dit antwoord:

Een verbetertraject moet zeer nauwkeurig worden opgesteld en doorlopen. De doelstellingen én de gevolgen bij een ongunstige uitkomst van het verbeterplan moeten kenbaar worden gemaakt. De werkgever moet u voldoende ruimte hebben geboden om op het gewenste niveau te functioneren.

Een verbetertraject wordt doorgaans pas ingezet als de werkgever objectief heeft vastgesteld dat er sprake is van disfunctioneren.

Ik raad u aan om niet akkoord te gaan met een voorstel, voordat u een advocaat heeft gesproken. U kunt contact met mij opnemen voor nader advies. Het eerste gesprek is vrijblijvend.

Beoordeel dit antwoord:

Als ik uw werkgever was zou ik nu met mijn billen bij elkaar zitten te hopen dat u akkoord gaat met de VSO. Volgens de wet Poortwachter moet er veel (meer) gebeuren dan wat u beschrijft om een werknemer te mogen ontslaan. Als u akkoord gaat met ontslag zult u dat ook bij het UWV moeten verantwoorden, u moet er immers alles aan doen om aan het werk te blijven, net zoals uw werkgever u moet helpen om goed te kunnen functioneren.
De vraag is welke uitkomst u nastreeft, wilt u in dienst blijven of wilt u uw heil elders zoeken? Zoals altijd zijn de omstandigheden allemaal van belang, u zult uw zaak moeten laten beoordelen voordat u meer dan dit algemene advies kunt krijgen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag