Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben 54 jaar oud en werk nu bijna 32 jaar bij mijn huidige werkgever in Nederland, wij zijn een dochteronderneming van een Amerikaans familiebedrijf.

De laatste 5 jaar is het snel bergafwaarts gegaan met ons bedrijf. In de laatste 8 jaar zijn we gekrompen van 38 naar 7 fte. De hoofdoorzaak is in mijn ogen de slechte zakelijke/persoonlijke beslissingen van de Amerikaanse eigenaar. Die heeft onze voormalige directeur en CFO 4 jaar geleden binnen enkele dagen ontslagen om een zeer discutabele reden.

Er zijn de laatste jaren veel dingen gebeurd, te veel om kort te omschrijven. In mijn ogen is de eigenaar nalatend geweest in zijn handelen waardoor het voor ons bijna onmogelijk werd om financieel gezond te blijven.

Wij moesten als business unit gaan fungeren en onze eigen broek ophouden. We hebben diverse mogelijkheden gehad om extra inkomsten te genereren, maar die initiatieven werden door de eigenaar voor in onze ogen zeer vreemde redenen afgewezen.

Er is ook de frustratie en stress die het oplevert als je stuurloos aan je lot wordt overgelaten. Dit gevoel heeft iedereen binnen onze firma. De eigenaar komt aantoonbaar beloftes niet waar en bied geen enkele ondersteuning om toerkomstperspectief voor het personeel te bieden.

De laatste 2 jaar ben ik mede door de onzekerheid en frustratie minder gaan werken (4 dagen), mede om voor de opvang van onze zoon te kunnen zorgen. Mijn vrouw is meer gaan werken omdat zij meer baanzekerheid heeft.

Ons bedrijf heeft als zelfstandige onderneming geen toekomst meer en wordt waarschijnlijk binnenkort overgenomen door een ander buitenlands bedrijf.

Het is niet zeker of mijn baan behouden blijft, wat raad u mij aan mocht dit inderdaad het geval zijn?

Doordat ik minder ben gaan werken zal ik niet de volledige wettig vastgestelde transitievergoeding krijgen. Mijn persoonlijke ervaringen met Amerikanen en het laten afvloeien van mensen zijn niet erg positief, en dan druk ik me nog zacht uit.

Ik ben van mening dat de eigenaar ons in deze slechte positie heeft gebracht
Het betreft een zeer vermogende Amerikaanse man die nooit geld in het bedrijf wil steken, het er alleen altijd heeft uitgehaald.

Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet.

Wat is precies uw vraag?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Is het raadzaam om bij ontslag naar de kantonrechter te stappen om een rechtvaardige ontslagvergoeding te verkrijgen? Ik verwacht dat ze slechts de transitievergoeding zullen aanbieden. Hoe schat u mijn kansen in?


Een ontslagaanvraag vanwege bedrijfseconomische redenen wordt getoets door het UWV.
U kunt daarna nog naar de kantonrechter, maar het door u geschetste feitencomplex maakt m.i. niet dat er sprake is ernstig verwijtbaar handelen (foutieve bedrijfseconomische keuzes vallen niet in deze categorie). Ernsige verwijtbaarheid (naar u als persoon) is het criterium waarop de kantonrechter zal toetsen

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag