Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik ben er recentelijk achter gekomen dan mijn man een drugsverslaafde en alcoholist is. Nu blijkt dat hij hier zelf totaal geen gevaar inziet, en het de normaalste zaak van de wereld vindt en er dus zeker niet mee gaat stoppen, wil ik van hem scheiden. We hebben een koophuis, dat waarscijnlijk verkocht moet worden, en we hebben een kindje...

hoe pak ik dit aan??

Allereest dient u een keuze te maken tussen een advocaat of mediator. Kies voor het laatste als u en uw partner het eens kunnen worden over de meest belangrijke zaken (zoals uw koophuis en kind). Voordeel van een mediator is dat u er maar eentje van nodig hebt terwijl u en uw partner bij een echtscheiding beide een advocaat nodig zullen hebben en dat brengt natuurlijk extra kosten met zich mee. Afhankelijk van uw inkomen en vermogen van twee jaar geleden kunt u wellicht in aanmerking komen voor een pro deo-advocaat. Dit kunt u navragen bij het Juridisch Loket.

U kunt bij uw advocaat, indien nodig, aangeven dat er bepaalde zaken zo snel mogelijk moeten worden geregeld. Uw advocaat kan dan een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank. Denk hierbij aan: wie tijdens de echtscheidingsprocedure in de woning mag wonen, wie er tijdelijk voor het kind mag zorgen, kinder- en partneralimentatie voor tijdens de echtscheidingsprocedure.

Aangezien u heeft aangegeven dat u man drugsverslaafde en alcoholist is, kunt u via uw advocaat tevens ook maritaal beslag laten leggen. Dit kan alleen als u vreest dat uw partner tijdens de echtscheidingsprocedure geld danwel goederen zal verduisteren. Maritaal beslag is alleen mogelijk als u in gemeenschap van goederen (dus zonder huwelijkse voorwaarden) bent getrouwd.

Tot zover de voorlopige regelingen. De eindbeschikking van de rechtbank bevat de definitieve afspraken, o.a. afspraken over het ouderlijk gezag en omgangsregeling met uw kind en afspraken over kinder- en partneralimentatie en uw woning.

Ik raad u voor nu aan om langs te gaan bij het Juridisch Loket. Zij kunnen u doorverwijzen naar een advocaat (of mediator). U kunt natuurlijk ook direct naar een advocaat (of mediator).

Beoordeel dit antwoord:

Ik raad u aan een advocaat in de hand te nemen die u hierin kan bijstaan. In de echtscheidingsprocedure zal allereerst verzocht moeten worden om de echtscheiding uit te spreken. Wellicht wenst u ook aanspraak te maken op partner- en/of kinderalimentatie. Ook zal de gemeenschap moeten worden verdeeld, waaronder uw woning.

In de echtscheidingsprocedure kunnen tevens voorlopige voorzieningen worden aangevraagd. Er zal bijvoorbeeld gevraagd kunnen worden dat u voorlopig het uitsluitend gebruik hebt over de echtelijke woning en dat de man de woning niet langer mag betreden. Ook kan alvast een voorlopig bedrag aan alimentatie worden gevraagd.

Ik heb veel ervaring in het familierecht en werk voorts op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand. Indien u wenst, kan ik u in de afwikkeling van uw echtscheidingsprocedure bijstaan.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag