Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben momenteel 27 weken zwanger en ik heb al geruime tijd geleden mijn parttime dagen aangevraagd.
Wat ik destijds al vermoedde, bleek waar. Een collega die ook al parttimed wilt haar dagen veranderen. Momenteel werkt ze ma-di hele dagen en do+vrij ochtend. Toen ik net bekend maakte dat ik zwanger was, ondervroeg ze al wat ik wou en blijkbaar wou ze me toch voor zijn met de dagen.
We willen dus beide de ma-di-do werken. De woensdag mogen we beide vrij zijn, maar eentje moet de donderdag kiezen en de ander de vrijdag. Je kan dus wel begrijpen dat dit gaat botsen.

Ik doe er momenteel weekenddiensten bij, en wil dit ook wel blijven doen. Mijn collega werkt niet in de weekenden, dat is destijds zo afgesproken. Als ik de vrijdag zou werken zou ik dus alsnog met weekenddiensten 5 dagen achter elkaar werken. Mijn collega zegt dat ze op vrijdag middag geen oppas heeft en geen ander wilt zoeken. Oftewel, we willen beide niet toegeven.

Ik vroeg me af wat men zou kunnen doen. Mijn teamleidster zegt dat ze niks kan oplossen. Dus nu is het wachten tot er iemand toegeeft. Er is ook een ander team, ik snap niet waarom ze daar niets mee kunnen. Het is erg frustrerend als je niks kan regelen qua opvang.

wat zou een bedrijf of teamleidster nu kunnen beslissen? moet ik dan uiteindelijk toch gaan toegeven?

Ook heb ik nog een ander vraag. We werken met isofluraan wat schadelijk is voor zwangere vrouwen, maar ook als je zwanger wilt worden. ik blijf er nu dus ver uit de buurt. Maar ik hoor van andere collega’s dat het apparaat soms gas lekt en zij daar hoofdpijn van ondervinden. Ik vind het sowieso al niks dat als ik wil proberen om voor een 2e keer zwanger te worden dit al moet aangeven aan het hele bedrijf. Maar ook vind ik het onverantwoord dat collega’s in een lekkende gas omgeving staan. Mag je hierbij werk weigeren, puur omdat het niet veilig is. Ik weet ook niet of dit op langere termijn voor onvruchtbaarheid zou kunnen zorgen.

De teamleider besluit uiteindelijk wie wanneer werkt. Ik denk dat u het beste kunt overleggen met uw collega en uw teamleider. Misschien kunt u bijvoorbeeld afspreken dat wanneer u weekenddienst heeft uw collega de vrijdag overneemt. Geen andere oppas willen zoeken lijkt mij geen goede reden om helemaal niet op de vrijdag te werken. Op deze manier kan het misschien toch onderling worden uitgesproken.

Wat uw tweede vraag betreft mag een werknemer inderdaad werk weigeren indien het gaat om de veiligheid van de werknemer. Een werkgever moet zich als een goed werkgever gedragen en als er een gaslek is en dit een bedreiging vormt voor de veiligheid van de werknemers voldoet de werkgever niet aan goed werkgeverschap. Misschien zou u nog even kunnen navragen in hoeverre dit gaslek reëel is en of er echt sprake is van gevaar.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag