Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een WW uitkering na 1 juli 2015. Volgens de huidige wetgeving kan ik na afloop hiervan in aanmerking komen voor een IOW-uitkering. Dit is dan een minimaal bestaands inkomen op basis van het minimumloon voor een alleenstaande. Eventuele inkomsten worden hierop in mindering gebracht. De vraag is nu om welke inkomsten gaat het hier? Moet ik een nabestaandenpensioen van het ABP en een lijfrente-uitkering als inkomen aanmerken en hier in mindering brengen? Dat houdt in dat ik geen IOW kan aanvragen en daar geen recht op heb.

Uw conclusie is correct, de door u genoemde inkomensbronnen worden gekort. IOW is een vangnetregeling en geen verzekering.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor de reactie. Inzake het nabestaande pensioen begrijp ik het. Maar de door mij zelf opgebouwde lijfrente is toch opgespaard eigen vermogen. Dit zou in principe vrijgelaten moeten worden daar ook eigen vermogen op de spaarrekening wordt vrijgelaten. Graag uw reactie.


Lijfrente is m.i. uitgesteld inkomen uit arbeid en valt dus onder inkomen en niet onder vermogen.
Overigens is er met betrekking tot dit onderwerp wel nieuwe wetgeving in de maak. Mijn advies is om eerst even bij uw UWV navraag te doen en het antwoord op uw vraag schriftelijk te laten bevestigen (opdat er zorgvuldig naar wordt gekeken!).

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag