Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Ik heb in 2010 samen met mijn broer en zus het ouderlijk huis geërfd. Ik ben daarin blijven wonen, maar kon de andere erfgenamen niet uitkopen. Bij de belastingdienst geïnformeerd of ik indien ik mijn familie huur zou betalen in aanmerking zou komen voor huursubsidie. Antwoord Belastingdienst: indien u aan de voorwaarden voldoet , dan kan dit. Huursubsidie is sinds 2010 toegekend. Nu heeft de Belastingdienst beschikt, dat uit gegevens van het Kadaster blijkt, dat ik 1/3 eigenaar ben en dat ik volgens de wet geen recht op huursubsidie heb. Ik ben veroordeeld de jaren 2016, 2017 en 2018, totaal € 8228.- terug te betalen, waartoe ik gezien mijn inkomen niet in staat ben.

Beste,
Om voor huurtoeslag in aanmerking te komen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag u bijvoorbeeld maar een maximum bedrag aan eigen vermogen hebben. Iemand die ouder is dan 23 jaar, maar jonger dan de AOW-leeftijd, mag een eigen vermogen hebben van maximaal € 30.000. Ook het inkomen en het huurbedrag zijn aan maximumbedragen gebonden. Doordat u voor 1/3 deel eigenaar bent van de woning, komt uw vermogen waarschijnlijk boven die € 30.000 uit waardoor u geen recht hebt op huurtoeslag.
U geeft aan het terug te betalen bedrag niet in een keer te kunnen voldoen. U kunt een betalingsregeling treffen met de Belastingdienst. Het bedrag moet dan in 24 maanden terugbetaald worden. U moet dan wel ook rente gaan betalen.
Mocht het maandelijkse bedrag te hoog zijn, kan er een persoonlijke betalingsregeling getroffen worden, maar daarvoor gelden ook weer voorwaarden.
Als u door de maandelijkse betalingen onder het bestaansminimum komt, kent de Belastingdienst daar ook weer een regeling voor.
bovenstaande is na te lezen op de site van de Belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/ bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/hoe_werken_toeslagen/toeslag_terugbetalen/

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De WOZ waarde van het huis is 68.000.- 1/3 = 22.666,- dus minder dan € 30.000.-
Waar het om gaat is dat de Belastingdienst in 2010 Huursubsidie goedkeurt en in 2018 Huursubsidie intrekt. M.a.w. De Dienst hanteert verschillende normen?


Of u wel of geen recht heeft op huurtoeslag, hangt van meerdere factoren af zoals ik in mijn eerdere antwoord ook al aangaf. Ik heb te weinig informatie om te kunnen nagaan waarom de Belastingdienst in 2010 uw aanvraag voor huurtoeslag goed heeft gekeurd en nu in 2018 intrekt. Er kunnen misschien intussen gewijzigde omstandigheden hebben plaatsgevonden, aangezien u vanaf 2016 terug moet betalen. Als u graag wil weten waarom de huurtoeslag over de laatste jaren terug betaald moet worden, kunt u het beste contact opnemen met de Belastingdienst. Zij hebben alle gegegevens waarop zij deze beslissing hebben gebaseerd. Mocht u het niet eens zijn met die beslissing, kunt u altijd nog een bezwaarschrift indienen. Houdt wel rekening met de termijn waarbinnen dit moet gebeuren. Als het goed is, is deze termijn opgenomen in de brief van de beslissing van de Belastingdienst,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De WOZ waarde van het huis is 68.000.- 1/3 = 22.666,- dus minder dan € 30.000.-
Waar het om gaat is dat de Belastingdienst in 2010 Huursubsidie goedkeurt en in 2018 Huursubsidie intrekt. M.a.w. De Dienst hanteert verschillende normen?



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag